Gazdaság

A félmillió forintot meghaladó kiadások több mint felét fedeznék kölcsönből a magyarok

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A következő fél évben a 25-54 évesek majdnem fele tervez félmillió forint feletti kiadást, 57 százalékuk szükség esetén személyi kölcsönt is felvenne – derül ki az OTP Bank legfrissebb felmérésének eredményéből, melyet az MTI közölt.

Közülük a legtöbben (41 százalék) autóra költenének, de sokan vennének háztartási gépet, nagyobb értékű bútort vagy fizetnék belőle az olyan családi eseményeket, mint például az esküvő.

A nagyobb kiadást tervezők majdnem fele vett már fel egyszer vagy többször személyi kölcsönt korábban. Pont ők azok, akik elképzelhetőnek tartják egy újabb kölcsön felvételét:

a hiteltapasztalattal rendelkezők között 78 százalék azoknak az aránya, akik újra vennének fel kölcsönt, akik még nem éltek ezzel a lehetőséggel, sokkal kevésbé nyitottak erre.  Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy a szóban forgó korosztály 80 százaléka alaposan átgondolja  nagyobb kiadásait, pénzügyileg óvatos.

A válaszadók mindössze kilenc százaléka venne fel hitelt azért, mert megtetszett neki valami, de a váratlan kiadások finanszírozására is csak 15 százalék venne fel személyi kölcsönt. Leginkább az előre tervezett, mindenképpen szükséges kiadásokat fedeznék kölcsönből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik