Gazdaság

Elkerülhetetlen az újabb áremelés a cukrászdákban

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A színvonal megtartása érdekében elkerülhetetlennek tartja az áremelést a vg.hu-nak nyilatkozó Kolonics Zoltán, a Málna The Pastry Shop tulajdonosa, aki társával és feleségével, Varga Ágnessel vehette át a Dining Guide gáláján az év cukrászdájának járó elismerést.

Mint mondta, náluk nem fordulhat elő, hogy olcsósítják a termékeket. Ugyanazt a madagaszkári vaníliát, belga csokoládét, brontei pisztáciát használják ezután is. Tehát ha nem szeretnének ráfizetéssel működni, akkor az alapanyagok drágulását bele kell kalkulálniuk az árakba. De nem csupán az alapanyagokról van szó, az áram is brutálisan drágult – tette hozzá. Mivel ipari áramot használnak, ez rendkívül érzékenyen érinti őket, hogy több mint 200 százalékos áremelkedés következett be az elmúlt időszakban.

Hozzátette, nagyjából 20 százalékkal húzták feljebb eddig az áraikat, miközben az alapanyagoknál 40 százalékos növekedést tapasztaltak. Egyelőre kivárnak, stabilizálódik-e a helyzet, ám ha nem, kénytelenek lesznek ismét korrigálni a sütemények árát.

A Gerbeaud egykori főcukrásza arra is kitért, milyen nagy problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya. Számos gondot okozó opcióval számoltak ugyanis a nyitáskor, de ezzel nem. Jelenleg két megbízható cukrásszal dolgoznak együtt – pultost négy éve nem találnak – előtte három évig ketten intéztek minden folyamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik