Gazdaság

Bokros Lajos szerint felesleges a magyar autósokat benzinárstoppal támogatni

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, európai parlamenti képviselő, a CEU professzora jelenleg a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatója – többek között a romániai és magyarországi élhetőség szembeállításáról is kérdezte Bolgár György a KlikkTV TÍZ című műsorában. Bokros Lajos tapasztalata szerint Románia jóval kellemesebb, élhetőbb országgá vált, mint Magyarország. Ez szerinte elsősorban abból fakad, hogy Romániában folyamatosan koalíciós kormányzás zajlik, nincs kétharmad, következésképpen nem tudják módosítani az alkotmányt. S ami ennek fontos következménye, nem tudják felszámolni a jogállamot – tette hozzá.

A Magyar Nemzeti Bank vezetését semmiképpen sem vádolná azzal, hogy megjött volna az eszük. Ez ugyanis azt feltételezné szerinte, hogy ésszerű gazdaságpolitikát folytatnak, de ez nem látszik például a forint árfolyamán sem. Hamarabb kellett volna kezdeni szerinte a kamatemelést. Ahogy ő látja, az elszabadult infláció visszaveszi mindazt a „cukorkát”, amit legutóbb szétosztott a kormány. Az MNB legfontosabb feladatának az árstabilitást tartja (ami nem azonos a forintstabilitással), amiben szintén kritizálta őket.

Az ársapka csak rombol

Azzal, hogy a kormány – mint fogalmazott – végtelen bölcsességében ársapkákat húzott például a farháttól a benzinig szerinte csak rombolóhatást gerjesztenek, eltorzítják a gazdaságot, és hosszú távon nem fenntarthatóak ezek az intézkedése. Amikor pedig ezt felszabadítják, ugyanaz történik, mint a kamatnál, amit túl alacsonyan tartottak túl sokáig – úgy véli, túl magasra fognak szökni az árak, túl sokáig.

Véleménye szerint a magas olajárak apropóján a gazdaság zöldítésére, a megújuló energiák előtérbe helyezésére, támogatására kellene fektetni a hangsúlyt. És nem e jó módúakat kellene támogatni, hanem a rászorulókat (a fűtésüket, közlekedésüket), megóvva őket a mélyszegénységtől. A benzinársapkán például csak az nyer, akinek autója van. Magyarországon akinek autója van – kevés kivétellel – inkább a középosztályhoz sorolható. Nekik teljesen felesleges támogatást adni. 

Bolgár György felvetésére, hogy a szegényebbeknek is lehet azért autójuk, és nekik is jól jön az ársapka azt válaszolta, igen, de ők jellemzően kevesebbet fognak tankolni. A módosabbak ellenben többet tankolhatnak, így a támogatásból is többet kaphatnak.

Arra is kitért, ki mindenki fizeti meg az árstopok, a benzinársapka árát, kezdve a kutakon. Nem érti, miért jó, hogy a tönkre teszik a kutakat.

A 13. havi nyugdíjat és az adóvisszatérítést is feleslegesnek és károsnak tartja, gazdasági szempontból. Extraprofitadó helyett szerinte a társasági adót kellene inkább emelni (vagy nem kellett volna leengedni 9 százalékra), annál is inkább, mert globális szinten 15 százalék lesz majd a minimumadó.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik