Gazdaság

Ahogy közeledünk a nyugdíjhoz, annál inkább tartunk tőle, mi lesz a megszokott életünkkel

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Az OTP Nyugdíjpénztár reprezentatív kutatásában arról kérdezték a válaszadókat, hogy szerintük nyugdíjaskorukban ugyanolyan sikerrel és intenzitással tudják-e majd megvalósítani terveiket, mint jelenlegi életszakaszukban. A válaszokból ellentmondásos tendenciák rajzolódtak ki. 25% szerint ugyanúgy fog menni minden, mint most, ezzel szemben a magyarok 26 százaléka nem hiszi, hogy hasonló sikerekkel tudja majd megvalósítani terveit nyugdíjasként, hiszen kevesebb anyagi forrás áll majd rendelkezésükre.

A 40 éves kor alatti válaszadók mintegy egyharmada gondolja úgy, hogy jelenlegi életszakaszához hasonló módon képes lesz tervei kivitelezésére nyugdíjas éveiben is, azonban ez az arány 40 és 60 éves kor között 21 százalékra zuhan, tehát ekkorra az állítás már csupán minden ötödik válaszadóra volt igaz.

A megtakarítás segíthet

A nyugdíjpénztár igazgatója, Nagy Csaba szerint a nyugdíjaskorhoz kötődő ambivalens viszony pozitívvá formálásának egy módja lehet, ha aktív dolgozóként, időben megkezdjük az anyagi felkészülést az időskorra. Ennek egyik eszköze, ha önkéntes nyugdíjpénztári számlán takarékoskodunk, ezt a megtakarítási formát ráadásul az állam is támogatja. 750 ezer forint éves befizetésig ugyanis a pénztári befizetés 20 százalékát, tehát akár 150 ezer forintot is visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadóból, mely a pénztártag egyéni számláján kerül jóváírásra – emlékeztetett.

Ahogy közeledünk a nyugdíjkorhatárhoz

Ahogy a kutatásból kiderült, a különböző életkorú magyarok másképp gondolkodnak az időskorról. Az életkor előrehaladtával ugyanis egyre inkább fonódik össze az öregség fogalmával az időskori anyagi biztonság miatti aggódás, az unokákkal töltött minőségi idő pedig inkább 40 év alatt és 60 éves kor fölött volt erősen meghatározó jellemzője az időskori önképnek – közölte Nagy Csaba.

A nyugdíjpénztár felmérésének eredményei szerint a magyar lakosságnak vegyesek az érzései az időskorral kapcsolatban, az erre az időszakra való tudatos felkészülés során viszont szerintük szembe kell nézni az öregedés gondolatával. Bár a magyarok 40 százalékának az öregkorról az unokákkal töltött minőségi idő jutott eszébe, ezzel szemben 39 százalékuk testi-lelki fáradtságot, 38 százalékuk pedig anyagi gondokat vizionált nyugdíjas éveire.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik