Gazdaság

Menczer Tamás félti a Barátság kőolajvezetéket

Megdöbbentőnek és elfogadhatatlan nevezte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára azt a nyilatkozatot, amelyben az ukrán energetikai miniszter tanácsadója arról beszélt, hogy bármi történhet a Barátság kőolajvezetékkel, amelyen keresztül az orosz kőolaj Magyarországra érkezik – írja az MTI.

A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az államtitkár kifejtette, különösen megdöbbentő ez a nyilatkozat annak fényében, hogy Magyarország minden erejével segít a bajban lévőknek. Már több mint 730 ezer ember érkezett ide Ukrajnából, és Magyarország számtalan felajánlást tett az ország, illetve azok megsegítésére, akik továbbra is ott vannak, mondta ő.

Menczer Tamás kiemelte továbbá, hogy „a magyar álláspont következetes, világos és változatlan, a kormány megvédi a magyar családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a rezsicsökkentést. A szomszédban dúló háború veszélyt jelent a fizikai, a gazdasági és az energiabiztonságunkra, ennek megfelelően kell döntéseket hozni”.

Magyarország nem fogad el olyan javaslatot sem Brüsszelből, sem máshonnan, amely veszélyezteti a magyar energiabiztonságot

– tette még hozzá.

Menczer ismertette, hogy a magyar éves kőolajfelhasználás 65 százaléka Oroszországból érkezik. Magyarország két irányból kaphat kőolajat, vagy a Barátság, vagy az Adria vezetéken. Az államtitkár azt mondta, ha az várják Magyarországtól, hogy leváljon az orosz kőolajról, annak vannak objektív feltételei. Mint mondta, a magyar kőolajfinomítói technológia az orosz olajra van beállítva. A technika átállításához 500-550 millió eurós beruházást kellene végrehajtani. Emellett növelni kellene az Adria vezeték kapacitását, ez 200 millió eurós beruházás.

Ha nem hajlandók ezt az összeget odaadni, akkor Magyarország javaslata az, hogy a hatodik uniós szankciós csomag a vezetékes kőolajszállításra ne vonatkozzon

– szögezte le egyértelműen az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik