Gazdaság

Levelet írtak Orbánnak a független benzinkutasok

Kummer János / MTI
Kummer János / MTI

Sürgős segítséget kérünk Öntől, mivel a kormányrendelet – amellett, hogy kodifikációs hibát is tartalmaz – több szempontból értelmezhetetlen és betarthatatlan. Veszélybe sodorja az üzemanyagellátás biztonságát

– írta a Független Benzinkutak Szövetsége Orbán Viktornak címzett levelében annak kapcsán, hogy a kormány döntése értelmében péntektől már csak nagyrészt a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autókat lehet a 480 forintos hatósági áron megtankolni.

A  független benzinkutasok az alábbi kérdéseket szeretnék tisztázni:

  • „A rendelet értelmében nem magyar gépjárműveket kizárólag nagyteljesítményű oszlopon lehet kiszolgálni, ami a gyakorlatban személyautókra lehetetlen.
  • A rendelet 3 napot biztosít a technikai akadályok legyőzésére, ami a kasszarendszerek átállíthatóságának bonyolultsága miatt nem betartható. A rendeletnek megfelelő kasszarendszer nélkül a működés lehetetlen.
  • A rendelet alapján a benzinkutas kénytelen diszkriminálni külföldieket, ezzel perelhetővé válik az Európai Uniós jog alapján.
  • A benzinkutak kiszolgáló személyzete aránytalan és konfrontáció veszélyestevékenységre – hatósági iratok ellenőrzésére – kötelezett, amelyhez hatósági jogosítványai nincsenek, jogvédelme nincs.”
Kapcsolódó
Mol: forgalmi engedéllyel kell igazolni, hogy valaki jogosult a hatósági áras benzinre
Így a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét.

Ezt követően azt írják, értetlenül állnak „azelőtt a hátrányos megkülönböztetés előtt, amellyel a rendelet sújtja a:

  • „magyar állampolgársággal, szavazati joggal rendelkező, de magyar rendszámú autóval nem rendelkezőket,
  • Magyarországon élő és dolgozó, Magyarországon adót fizető, de nem magyar regisztrációjú autót használó külföldieket,
  • Magyarországon élő magyar állampolgárokat, akik rendszámmal, forgalmi engedéllyel rendelkező járművet, kisgépet használnak (például robogó, fűnyírógép).”

Zárásként jelezték:

A működésünket szabályozó jelenleg hatályos jogrendszer olyan súlyos szankciókat tartalmaz, jogorvoslati lehetőségek nélkül, amik olyan fenyegető környezetet teremtenek, amelyben az egyéb bizonytalanságok meghaladják az elviselhetőség határát, és ezért fennáll, hogy tagjaink közül sokan döntenek tevékenységük felfüggesztése mellett, súlyosan veszélyeztetve környezetük üzemanyagellátásának biztonságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik