Gazdaság

Áruhiányt okozott a pánik és a hatósági ár a Vajdaságban

Jim Lo Scalzo / MTI/EPA
Jim Lo Scalzo / MTI/EPA

Egyre nehezebb a vajdasági üzletek polcain kristálycukrot találni. Szinte már-már lehetetlen küldetésnek számít egykilós csomagolásban cukrot venni, s az utóbbi napokban ez csak a szerencsésebbeknek sikerült, ugyanis amint az eladók kirakták a csomagokat a polcra, azok percek alatt elkeltek. Aki nem szeretne üres kézzel hazamenni, az kockacukrot vagy porcukrot tehet a kosarába, igaz, ezeknek az ára sokkal magasabb, mint a hatósági áras, egykilós csomagolásban levő kristálycukoré  – írta a vajdasági magyar hírportál, a Szabad Magyar Szó, amely szerint az áruhiány egész Szerbiára kiterjed. Ennek a szakértők szerint a kialakult pánik a cukorhiány, a hatósági ár eltörlésével normalizálódhatna a helyzet.

“Elég, ha csak valaki közzéteszi azt a hírt, hogy valamiből hiány van, és nemsokára nem lesz kapható. Mindenki elkezd raktározni, függetlenül attól, hogy a vásárlóknak nincs szükségük olyan mennyiségre, amelyet hazavisznek” – idézte a lap Milan Prostran elemzőt.

A szakember szerint a kristálycukrot törölni kell a hatósági áras termékek közül, vagyis a cukor árát nem kell az államnak szabályoznia.

„Emeljék a cukor árát. Az olaj is 160-170 dinár volt, aztán felment 200-ra, és nem történt semmi, a lényeg, hogy lehet venni. A cukor nem egy alapvető élelmiszer, úgy mint a kenyér, a fogyasztását lehet racionalizálni” – javasolta a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik