Gazdaság

30-40 százalékkal drágább lehet a dinnye, mint tavaly

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A tavalyi 3500 hektár helyett idén csupán mintegy 2800-3000 hektárnyi területen ültettek görögdinnyét a termelők. A termelési, szállítási és munkaerőköltségek megugrása miatt a nyári főszezonban sem számíthatunk 170-180 forint alatti kiskereskedelmi árra kilogrammonként, ami a tavalyi minimumot jelentő 130 forinthoz képest 30-40 százalékos áremelkedést jelent – írja az Agroinform.hu.

A cikk szerint a területcsökkenést a kertészeti ágazatokat sújtó munkaerőhiány, illetve a dinnye értékesíthetőségének bizonytalansága mellett az is okozza, hogy számos dinnyetermelő döntött úgy, hogy területén inkább szántóföldi gazdálkodást folytat idén. Ezek a termények (különösen az ukrajnai háború kirobbanását követően) jelenleg kiemelkedő áron értékesíthetők és míg a gabonának biztos piaca van, a dinnyeszezon sikere az utolsó pillanatig kétséges.

Az importverseny viszont idén várhatóan valamivel kevésbé szorítja majd a hazai dinnyetermelőket – írja az Agroinform.hu. Az extrém magas üzemanyagárak miatt a déli országokból (elsősorban Spanyolországból, Olaszországból és Görögországból) a nagy távolság miatt képtelenség lesz dömpingáron dinnyét szállítani Közép- és Észak-Európába. Korábban az Ukrajnában termelt dinnye is olcsó konkurenciát jelentett, de a termőterületek egy részének környékén jelenleg is harcok folynak, az emiatt kieső szállításokat nem csupán a hazai, hanem a lengyel és a német piacon is lehetőség nyílhat részben magyar dinnyével kipótolni.

Kapcsolódó
Több tényező miatt méregdrága lehet az eper
Az orosz-ukrán háború is hatással van az árakra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik