Gazdaság

Az Állami Számvevőszék vizsgálni kezdi a „közélet befolyásolására alkalmas” civil szervezeteket

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Az Állami Számvevőszék bő egy hónappal a parlamenti választásokat követően megkezdte a szerintük a „közélet befolyásolására alkalmas” civil szervezetek ellenőrzését – írja a Szabad Európa.

Tavaly áprilisban vonta vissza a magyar kormány azt a civilellenes törvényt, amely külföldről finanszírozott szervezetként bélyegzett meg minden olyan civil szervezetet, amely egy adóévben 7,2 millió forint értékű, közvetlenül vagy közvetve külföldről származó pénzbeli vagy egyéb vagyoni jellegű juttatásban részesült. Az Európai Unió a törvény miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, menet közben pedig az Európai Bíróság kimondta, hogy a civileket orosz mintára megbélyegző törvény szembemegy az uniós joggal. A kormány azonban nem akart letenni eredeti céljáról, ezért egy újonnan megszavazott törvény értelmében 2021 júliusától az Állami Számvevőszékre testálta a közélet befolyásolására alkalmasnak minősített civil szervezetek ellenőrzését – emlékezetet a Szabad Európa cikke.

A Szabad Európának nyilatkozó civil szervezetek szerint május közepén érkezett meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) levele. „A civil szervezeteknek különböző idősávokat adtak meg az adatok feltöltésére. Ezek elsősorban a szervezet saját belső szabályzatait érintik, számviteli, pénzkezelési és egyéb szabályzatokat”– mondta a Szabad Európának Léderer Sándor, a K-Monitor ügyvezetője. Szerinte több gond is van a tavaly életbe lépett jogszabállyal, például, hogy nincs valójában definiálva, mit jelent az, hogy „közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezet”, kik tartoznak ide.

„Jogsértőnek tartjuk a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetekkel kapcsolatos jogszabályt, ezért tavaly decemberben megtámadtuk az Alkotmánybíróságon” – mondta Szabó Máté, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) igazgatója. Szabó Máté szerint a jogszabályban meghatározott húszmillió forintos mérlegfőösszeg alapján sok ezer szervezetnek kellett levelet kapnia az ÁSZ-től.

Frissítünk!

A Szabad Európa cikkére reagálva közleményt küldött az Állami Számvevőszék, amely azt írta, az ÁSZ a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságáról szóló 2021. évi XLIX. törvény hatálya alá tartozó egyesületeket és alapítványokat ellenőrzi. Az ellenőrzöttek körét, tehát azokat a civil szervezeteket, amelyek alkalmasak a közélet befolyásolására nem az ÁSZ, hanem a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságáról szóló 2021. évi XLIX. törvény határozza meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik