Gazdaság

Komoly tápszerhiány van az Egyesült Államokban, Biden egy hidegháborús törvényt alkalmaz

AFP
AFP

Joe Biden amerikai elnök az úgynevezett védelmi termelési törvényt (Defense Production Act) hívja segítségül, hogy orvosolni tudják az Egyesült Államokban kialakult csecsemőtápszer-hiányt – jelentette be szerdán a Fehér Ház.

A Fehér Ház közleménye szerint

Biden a hidegháborús időszak törvényére hivatkozva megköveteli a beszállítóktól, hogy a szükséges erőforrásaikat a tápszergyártók felé irányítsák, mielőtt bármely más vásárlót kiszolgálnának, aki esetleg megrendelte volna ugyanazt a terméket.

Mint írják: elősegíti a termelés növelését és az ellátási láncok felgyorsítását, ha a cégeket a kulcsfontosságú anyatej-helyettesítő tápszerek előállítására és elosztására kényszerítik.

A védelmi termelési törvény még 1950-ben, a koreai háború megindulásakor született és lehetőséget ad a széleskörű polgári védelemre és a mozgósításra, továbbá széleskörű felhatalmazást ad a kormányzatnak bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére és erőteljesebb ellenőrzésére. A törvény megkönnyíti a nemzetbiztonság szempontjából szükséges javak és szolgáltatások biztosítását. A jogszabály lehetővé teszi az elnök számára, hogy rendelettel utasítsa a magáncégeket, hogy vészhelyzetben előnyben részesítsék a kritikus termékek előállítását. Biden és Donald Trump volt elnök is alkalmazta a törvényt a koronavírus-járvány idején.

A Fehér Ház azt is bejelentette, hogy Biden elindítja az úgynevezett Fly Formula műveletet (Operation Fly Formula), amelyben a szövetségi kormány az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) repülőgépeinek segítségével külföldről szállítana az Egyesült Államokba olyan tápszert, amely megfelel a szabványoknak.

Biden felhívta Xavier Becerra egészségügyi és Tom Vilsack mezőgazdasági miniszterek figyelmét, hogy  a csecsemőtápszer-kínálat bővítésére működjenek együtt a Pentagonnal és gyorsítsák fel a tengerentúlról érkező anyatej-helyettesítő tápszerek behozatalát.

Az Egyesült Államokban ritka az anyatejet helyettesítő termékek hiánya, a mostani helyzet azonban több millió amerikai szülőt tölt el aggodalommal. Eleinte csak az ellátási láncok problémái és a járvány miatti munkaerőhiány okoztak fennakadást a bolti kínálatban. A kialakult termékhiányt azonban tovább súlyosbította, hogy februárban a csecsemőételeket gyártó Abbott Nutrition élelmiszeripari nagyvállalat fertőzés miatt kénytelen volt visszahívni csecsemőtápszer-termékeit, és be kellett zárni a michigani gyárat. Számos kisbaba ugyanis megbetegedett, miután fogyasztott a cég “bébitejéből”, két csecsemő pedig életét is vesztette bakteriális fertőzés miatt.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik