Gazdaság

Pogátsa Zoltán: Tudomásul kell venni, ez egy magas inflációs korszak

Karancsi Rudolf / 24.hu
Karancsi Rudolf / 24.hu
Szerinte a rezsicsökkentés, az üzemanyagárstop hatékony, de az élelmiszereknél a kormány árszabályozása csak egy politikai termék.

Az általa főszerkesztett Új Egyenlőség podcastjában Pogátsa Zoltán arról beszélt, hogy Magyarországon év végéig az inflációs folyamatokat 70%-ban külső elemek hajtották. Mára csökkent ez az arány, nőtt a hazai hatás. Meghatározó az élelmiszerek drágulása, még úgy is, hogy lassítják az árak emelkedését az árszabályozások, például a rezsicsökkentés, az üzemanyagárstop.

Ezért is 9 százalék alatti a teljes inflációs adat, ami a középmezőnyt jelenti az uniós tagállamok között.

A nemzetközi tényezők (energiaárak, elektronikai chipek válsága, konténeres szállítás problémái, élelmiszerválság) közül több olyan van, ami nem oldható meg hazai szinten, ezért Pogátsa Zoltán úgy véli,

tudomásul kell venni, ez egy magas inflációs korszak.

Az egyetemi docens tévhitnek tartja, hogy a koronavírus-járvány alatti pénzosztások fokozták az inflációs nyomást. A nagy állami beruházások természetesen rontanak a helyzeten, de az kérdéses, hogy a 13. havi nyugdíj, a gyermekesek adójának visszatérítése minek számít. Növelték a költségvetési hiányt, de az inflációt kompenzálták, arról lehet vitázni, mennyire szolgálták az igazságosabb társadalmi újraelosztást.

A közgazdász, szociológus szerint a rezsicsökkentés, az üzemanyagárstop hatékony, de az élelmiszerek esetében a kormány árszabályozása csak egy politikai termék, bár gyors kivezetése biztos  komoly problémákat okozna. Szerinte megoldás lehetne, a hazai termékek piacvédelme, az, hogy ne exportra dolgozzunk, hanem itthon érje meg eladni az élelmiszereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik