Gazdaság

Szijjártó célja, hogy 2030-ra üzembe helyezzék az új paksi atomerőművet

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a választási eredmény megerősíti az eddig folytatott gazdaságpolitika helyességét, ezért folytatni kívánják. A miniszter, akit újra jelöltek a tisztségre, erről az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén beszélt szerdán Budapesten.

Miniszterjelölti meghallgatásán Szijjártó Péter hangsúlyozta: az a céljuk, hogy megvédjék az eddig elért eredményeket, a magyar emberek és vállalkozások vívmányait, amire jó alapot jelent az elmúlt évi 7,1 százalékos és az idei első negyedévi 8,2 százalékos gazdasági növekedés. A következő időszakban az autóipar forradalma, az ellátási láncok biztosítása, a globális élelmiszerellátási válság és az energiaellátás biztosítása jelentik a legnagyobb kihívást – tette hozzá.

Miután Szijjártó az új kormányban a nemzetközi energiaügyekért, energiabiztonságért és a paksi bővítésért is felel, ezért a 444 beszámolója szerint a külügyminiszter erről is beszélt meghallgatásán.

Elmondta, hogy „az energiapolitika mint olyan megszűnt szakmai kérdésnek lenni, az egy kőkemény politikai és sajnos külpolitikai kérdéssé vált”. A paksi bővítéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az EU mentesítette a nukleáris energia polgári célú felhasználását. Hozzátette: legutóbb Isztambulban a fővállalkozó Roszatom vezetői arról biztosították, hogy technológiailag és pénzügyileg is képesek végigvinni a projektet. Szijjártónak az lesz a feladata, hogy gyorsítsa fel a beruházást, hogy 2030-ban a kereskedelmi üzembe helyezés reális legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik