Gazdaság

Eldőlt az orosz gázt rubelért vita, kecske és káposzta jeligére

Anatolij Malcev / EPA / MTI
Anatolij Malcev / EPA / MTI

Frissítette hétfőn az Európai Bizottság iránymutatását arról, hogy mit tegyenek az európai gázvásárlók az orosz gázt rubelért című kéthónapos huzavonában. Az iránymutató alapján eldőlt: mindkét fél győztesnek hirdetheti magát, és így a gázszállítások zavartalanul folytatódhatnak – írta a Portfolio.hu.

Az uniós gázvásárlók nyithatnak a gázvásárlási szerződésük devizanemével összhangban egy eurós (dolláros) és egy rubeles speciális (K) számlát is az orosz elnöki rendeletben kijelölt Gazprombanknál, mert ezek nem sértik az uniós szankciókat. Mivel az Európai Bizottság friss iránymutatása hallgat a rubelalapú számla megnyitásának kérdésről, ez hallgatólagos beleegyezésként fogható fel. Sőt, mivel a német gazdasági miniszter ki is mondta, hogy nem sérti az uniós szankciókat, ha egy orosz bank két speciális (K) számla között pénzt mozgat, így gyakorlatilag semmi gond nincs a színfalak mögött a rubelalapú Gazprombankos számlanyitással.

Ez azt jelenti, hogy az európai kormányok és gázvásárlók nyugodtan hangoztathatják, hogy ők bizony továbbra is a szerződésekben rögzített euróban, illetve dollárban fizetnek Oroszország felé. Az oroszok pedig nyugodtan hangoztathatják, hogy sikerült rákényszeríteniük a nyugatiakat arra, hogy rubelben fizessenek a Gazpromnak.

A portál szerint a két állítás közötti látszólagos ellentmondást néhány apró technikai részlet oldja fel, de ezekről nem szívesen beszél egyik fél sem, mert felfednék, hogy a teljes igazságnak csak az egyik részét domborították ki a közvélemény felé.

Kiemelt kép: A Gazprom orosz gázipari holding logója szentpétervári épületén 2022. április 27-én. A Gazprom ezen a napon leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik