Gazdaság

Koji László: 15 százalékkal is drágulhatnak az új lakások idén

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI
Az ÉVOSZ elnöke szerint az építőiparban 250 milliárd forintos lánctartozás alakulhat ki.

A nemzetközi hatások és a hitelkamatok további emelkedése esetén az építőipari cégek 10 százaléka is késedelembe eshet a fizetések terén. Az ágazatban 250 milliárd forintos lánctartozás alakulhat ki év végéig – nyilatkozta a növekedés.hu-nak Koji László.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint

  • az építőanyagok idén 20 százalékkal drágulnak,
  • 25 százalékkal emelkedhetnek a fuvarozási költségek
  • 15 százalékkal emelkednek az ágazatban az átlagbérek.

Az új-építésű lakások négyzetméterárai 12-15 százalékkal lehetnek magasabbak 2022 végén 2021 végéhez képest.

Szerinte az építőipar teljesítménye idén stagnálni fog. Az első félévben még a tavaly kötött nagyösszegű szerződések teljesítései segítették a növekedést, de év közepétől csökkenni fog a rendelésállomány.

Az orosz-ukrán háború, az alapanyagok és a munkaerő drágulása, a forint gyengesége miatt az építőiparban jóval magasabb az infláció, mint a gazdaság más területein. Ezért szerinte főleg az állami, önkormányzati megrendelések száma fog mérséklődni. Koji László szerint a mostani inflációs környezetben még nagyobb a nyugat-európai építőipari cégek elszívó ereje.

A magasabb nyugati bérek ugyanis egyre vonzóbbak a megugró árak tükrében.

A szakemberhiány mellett a beszállítói nehézségeket, a magas adó- és adminisztrációs terheket tartják nehézségnek a vállalkozások, amelyeknek csaknem fele számít jövedelmezősége romlására stagnáló árbevétel mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik