Gazdaság

Hitelt venne fel Ukrajna támogatására az Európai Unió

Roman Pilipej / MTI/EPA
Roman Pilipej / MTI/EPA

Két uniós tisztviselő szerint az Európai Bizottság jelenleg azt fontolgatja, hogy a 27 országot tömörítő csoport közös kötvénykibocsátással fedezné Ukrajna 15 milliárd eurós (több mint 5 500 milliárd forint) hiányát. Erre a következő három hónapban kerülne sor – írta az Index. Amennyiben megszületik a megállapodás, a tisztviselők szerint az új közös uniós hitelfelvétel az EU SURE rendszerén alapulhatna, amely a COVID-19 világjárvány idején a munkanélküli segélyek finanszírozására szolgál. AZ egyik uniós tisztviselő szerint a hitelfelvételre május 18-án tesz javaslatot az Európai Bizottság.

Ez azt jelentené, hogy Ukrajna nagyon olcsó hitelt kapna az Európai Uniótól, az Európai Uniós kormányoknak pedig garanciákat kellene nyújtaniuk arra, hogy a közösen felvett pénzt visszafizetik. Ez lehet az egyik modell, amit vizsgálunk, de még semmi sem dőlt el – mondta egy magas rangú uniós tisztviselő Reutersnak. Az illető úgy véli, az ötletet május 18 és 20-a között fogják megvitatni, a Bonnba tervezett pénzügyminiszteri találkozón.

Az EU arra számít, hogy az Egyesült Államok is csatlakozik a javaslathoz, és mintegy 5 milliárd eurót biztosíthat is. Így az EU-nak csak mintegy 10 milliárd eurót kellene előteremtenie a közös hitelfelvételből.

Kiemelt kép: Orosz rakéta becsapódása nyomán keletkezett kráter a Donyeck megye északi részén, ukrán ellenőrzés alatt álló Kramatorszk városban 2022. május 6-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik