Gazdaság

Mítosz, hogy Putyin olcsóbban adja nekünk a gázt

Vlagyimir Asztapkovics / MTI / AP / Kreml / Szputnyik pool
Vlagyimir Asztapkovics / MTI / AP / Kreml / Szputnyik pool
Bár a kormány ezt kommunikálja, a statisztikai hivatal adatai mást mutatnak. Oroszország késleltetve, de a tőzsdei árat kéri Magyarországtól.

A Népszava a KSH frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján újra arra jutott, hogy nem kapja olcsóbban Magyarország az orosz gázt. Kiszámolták, februárban is szinte pontosan a két hónappal korábbi tőzsdei (rekordszintű) árat (1179 eurót) fizethette az MVM az orosz gázért.

Decemberben az Európában irányadó, holland gáztőzsdén az átlagár 1175 dollár volt, így a lap szerint egyre bizonyosabb, hogy az oroszok a két hónappal korábbi tőzsdei árat kérik, amire – az elmúlt négy év átlaga – szerint még 6,6 százalékot rá is tesznek.

Az Orbán-kormány szerint az új magyar-orosz gázszerződés jóval  kedvezőbb az előzőnél, Vlagyimir Putyin is azt állította, hogy a piaci ár ötödéért adja a gázt, ám konkrét adatok közlését a felek a szerződés titkosságára hivatkozva visszautasítják.

A Népszava számításai szerint az MVM köbméterenként már 393 forintot fizethetett az orosz gázért, amelynek adásvételén  köbméterenként mintegy 350 forintot veszíthet a rezsicsökkentés miatt. Az állami cég működőképességének fenntartása idén becslések szerint több mint ezermilliárdos költségvetési támogatást igényel, írja a lap, amely kereste az MVM-et kérdéseivel, de nem kapott választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik