Gazdaság

Változhatnak egyes termékek összetevői az alapanyaghiány miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az élelmiszer-alapanyagok helyettesítése terén speciális szabályok lépnek életbe, amelyek a gyártóknak segítenek abban, hogy a hiánycikké váló alapanyagokat pótolni tudják más összetevőkkel – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos sajtótájékoztatón, Budapesten kedden. Az alapanyagok beszerzése számos területen nehézkessé válik a járvány és az ukrajnai helyzet miatt; eddig leginkább a napraforgónál és a napraforgóolajnál figyelhető meg a probléma.

Bizonyos összetevők hiánya a piacon a termelőknek okozhat gondot, a lakossági ellátást egyelőre nem veszélyezteti

– hangsúlyozta.

Az országos főállatorvos példaként elmondta: az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a napraforgóolajat a gyártó például repceolajjal helyettesítse egy adott termék előállításánál. Az eredeti csomagolásban is lehet értékesíteni az árut, külön figyelmet kell azonban fordítani a fogyasztó tájékoztatására a változásról. Az alapanyagok cseréje az élelmiszerbiztonság vagy a tájékoztatási kötelezettség sérülésével nem járhat – hangsúlyozta.

Bognár Lajos elmondta, hogy a Nébih tematikus honlapján megtalálhatók lesznek az információk az alapanyagcserékről.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára azt hangsúlyozta:

a vásárlóknak fel kell készülniük arra, hogy bizonyos termékekben nem a megszokott összetevők lesznek, például a majonéz napraforgóolaj helyett repceolajjal készül

– mondta. Mindenkit arra biztatott, hogy figyeljék a termékek címkézését, a boltokban a kiírásokat és a gyártók honlapját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik