Gazdaság koronavírus

15-szörösére nőtt a kínai vakcinát beszerző magyar cég árbevétele

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
A vállalkozás öt dolgozóval 4,4 milliárd forint tiszta profitot ért el.

Igen sikeres évet zárt tavaly a kínai vakcinát beszerző Danubia Pharma Kft., amely év végén egyesült a Syntonite Med Zrt.-vel – írja az mfor.hu a cég beszámolójára hivatkozva.

A vállalkozás árbevétele az előző évi 3,4 milliárdról 54,8 milliárd forintra emelkedett.

Nagyot nőtt a személyi jellegű ráfordítás is: a korábbi 2,1 millió után tavaly 352,9 millió forintot költöttek erre. Ennek hátterében részben a dolgozók számának növekedése áll, 2020-ban ugyanis 1, tavaly 5 fő dolgozott a cégben. Bérköltségük 42 millió forint volt, megbízási jogcímen 226 millió forintot számoltak el.

A bevételek és a ráfordítások eredményeként üzemi szinten 5,7 milliárd forintos nyereséget mutatott ki a cég, amit a pénzügyi műveletek eredménye és az adófizetési kötelezettség még csökkentett. Árfolyamveszteség címén ugyanis 825 milliót bukott a cég, adóként pedig 441 milliót kellett befizetnie az államkasszába.

Az évet 4,4 milliárd forint tiszta profittal zárta a Danubia Pharma. A pénzt nem fizették ki osztalékként, így saját tőkéje 1,2 milliárdról 5,7 milliárdra nőtt, a vagyonelemek meg is jelentek a jogutód, Syntonite Med mérlegében, amely szintén közzétette éves beszámolóját. Ott a legjelentősebb változás, hogy lett a cégnek két alkalmazottja, melyek után 36,5 millió forintos bérköltséget számolt el, ami több mint havi bruttó 1,5 milliós bért feltételez.

Az mfor.hu azt írja, hogy a csatolt közgyűlési határozatból derült ki, hogy a kínai vakcinabizniszből a Danubia Pharmánál megtermelt profit a végső tulajdonosokhoz kerülhetett, mert úgy döntöttek, 5 milliárd forintot kivesznek a cégből osztalékként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik