Gazdaság europoli

Szerdán indulhat a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben

Szecsődi Balázs / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Szecsődi Balázs / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az Európai Bizottság szerdán hagyhatja jóvá a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben, írja a Népszava. A lap úgy tudja, Johannes Hahn költségvetési biztos még aznap el fogja küldeni az erről szóló hivatalos írásbeli értesítést a magyar kormány illetékeseinek.

Ezzel elkezdődik a hat-kilenc hónapig tartó folyamat, aminek végén hazánkat az EU-s támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával büntethetik, ha egyértelmű bizonyosságot nyer, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az unió pénzügyi érdekei.

A Népszava emlékeztet: a levél elküldése nem azt jelenti, hogy a bizottság már eldöntötte, hogy pénzbüntetést szab ki Magyarországra, az első hivatalos kapcsolatfelvétellel nyomást szeretnének gyakorolni a magyar kormányra. A lap információi szerint a levélben az Európai Bizottság várhatóan fel fogja vetni a közbeszerzések anomáliáit, a mezőgazdasági földeladások visszásságait és az EU Csalás Elleni Hivatalával folytatott együttműködés hiányosságait.

Kapcsolódó
Így veheti el a pénzt Orbántól az Európai Unió
Konkrét ügyekben és viszonylag lassan alkalmazható a feltételességi mechanizmus, ahhoz viszont nincs sok köze, amit a magyar kormányfő mondott róla.

A magyar kormánynak maximum három hónapja lesz arra, hogy válaszoljon.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik