Gazdaság

10-12 százalékos idei GDP-csökkenést vár a moszkvai tőzsde egyik vezetője

Makszim Sipenkov / MTI/EPA
Makszim Sipenkov / MTI/EPA
Az orosz hazai össztermék (GDP) 10-12 százalékkal csökkenhet az idén – vélte Oleg Vjugin, a moszkvai tőzsde felügyelőbizottságának elnöke, korábban a központi bank első alelnöke.

Az orosz hazai össztermék (GDP) 10-12 százalékkal csökkenhet az idén – vélte a moszkvai tőzsde felügyelőbizottságának elnöke, korábban a központi bank első alelnöke, Oleg Vjugin. Egy kazanyi fórumon mondta ezt, hozzátéve, hogy egyelőre nagyon nehéz megbecsülni az orosz GDP esetleges jövő évi esését.

A szakember szerint amennyiben tovább erősödik a gazdasági konfrontáció és további radikális lépéseket tesznek a külhoni kereskedelmi partnerek, akkor előfordulhat, hogy jön egy második inflációs hullám és egy újabb gazdasági hanyatlás. Ezt most még nagyon nehéz felmérni.

A jegybank által áprilisban megkérdezett elemzők 8,0 százalékról 9,2 százalékra rontották a GDP idei csökkenésére vonatkozó várakozásukat. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb, tavaszi globális gazdasági előrejelzésében 8,5 százalékra tette az orosz gazdaság idei zsugorodásának mértékét, jövőre pedig további 2,3 százalékos visszaesést vár. (MTI)

Kapcsolódó
A Világbank 45 százalékos ukrán és 11 százalékos orosz GDP-csökkenésre számít idén
A lakossági fogyasztás Ukrajnában idén 50 százalékkal, az állami 10 százalékkal eshet.

A kiemelt kép illusztráció: járókelők a moszkvai Vörös téren a Kreml közelében 2022. április 6-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik