Gazdaság

Tévhitek a nők 40-es nyugdíjnál – koppanhat, aki rosszul tudja a szabályokat

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe a munkavégzéssel szerezhető szolgálati időtartamok mellett a gyermeknevelésre kapott támogatások folyósítási ideje is beszámít – de nem korlátlanul.

A Nyugdíjgurun jelent meg cikk a nők 40-es nyugdíjjal kapcsolatos tévhitekről. A kiindulás az, hogy 2022-ben továbbra is változatlan feltételekkel igényelhetik a nők kedvezményes nyugdíját.

  • Feltétel, hogy mindenképpen meg kell szerezniük legalább 40 évi jogosultsági időt, amelyet főszabály szerint négyötöd részben munkával (32 év), egyötöd részben pedig a gyermeknevelés kapcsán kapott támogatások folyósítási idejével (8 év) érhetnek el.
  • Fontos azonban, hogy a szükséges 40 éven belül alapesetben legfeljebb 8 év (a 40 éves jogosító idő legfeljebb egyötöde) lehet a gyermeknevelésre tekintettel kapott ellátások folyósítási idejével szerzett szolgálati idő. Vagyis legalább 32 évi szolgálati időt (a 40 évi jogosító idő legalább négyötödét) keresőtevékenységgeljáró biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, azaz munkavégzés révén kell megszerezniük.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint sok nő félreérti ezt a szabályt, és úgy véli, 32 év munkaviszony megszerzésével már igényelheti kedvezményes nyugdíját. Ez sajnos nem lehetséges. A nők 40 feltétele a legalább 40 évi jogosító idő megszerzése, és csak ezen belül elfogadható a 32 év munkával szerzett szolgálati idő megléte.

Egy másik gyakori tévhit, hogy minden megszületett gyermek után automatikusan jár egy év plusz szolgálati idő – ez a szabály azonban csak az 1968. január 1. előtt született gyerekekre vonatkozott, mert akkor még nem volt gyes. Azóta azonban csak a gyermeknevelésre tekintettel kapott ellátások folyósítási idejével lehet szolgálati időt szerezni – magyarázta a nyugdíjszakértő.

Ellátások, amelyek beleszámítanak a gyermekneveléssel szerezhető jogosító időbe

A nyugdíjtörvény rendelkezései szerint

  • a terhességi-gyermekágyi segélyben,
  • csecsemőgondozási díjban,
  • örökbefogadói díjban,
  • gyermekgondozási díjban,
  • gyermekgondozást segítő ellátásban,
  • gyermekgondozási segélyben,
  • gyermeknevelési támogatásban,
  • gyermekek otthongondozási díjában és
  • a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel, vagy ezekkel egy tekintet alá eső, 1998. január 1-jét megelőzően szerzett szolgálati idő

számítható be a jogosító időbe, főszabály szerint összesen az említett legfeljebb 8 év tartamban.

A fő szabály alól vannak kivételek is.

  • Akinek gyermekek otthongondozási díját, vagy a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, vagy aki 1998. január 1-jét megelőzően ezzel egy tekintet alá eső szolgálati időt szerzett, a gyermeknevelésre tekintettel beszámítható időtartam elérheti a 10 évet.
  • Aki a saját háztartásában legalább öt gyermeket nevelt, annak egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken a munkavégzéssel szerzendő szolgálati időnél előírt legalább 32 éves szolgálati időtartam.

A cikkben kitér arra is, hogy milyen ellátások számítanak a gyermeknevelés kapcsán felsorolt ellátások idejével „egy tekintet alá eső”, további figyelembe vehető időtartamok körébe. Valamint rögzíti, mely ellátásokat kell a  vér szerinti gyermekkel azonos módon a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időként kell elismerni a gyermek gondozásával kapcsolatos időtartamok közül.

Mint kiderült, attól is függ, hogy a gyermeknevelés kapcsán kapott ellátások beszámíthatóak-e a jogosító időbe, hogy az érintett ellátás után – ha ezt a jogszabály az adott időszakban előírta – megtörtént-e a nyugdíjjárulék befizetése.
Itt van egy vízválasztó, 1998. január 1. Az ezt megelőzően szerzett időtartamoknál szolgálati időként kell figyelembe venni a terhességi-gyermekágyi segély folyósítás, a szülési szabadság, és a gyermekgondozási díj, illetve a gyermekgondozási segély folyósítás időtartamát.
Az 1998. január 1-jétől szerzett időtartamoknál pedig szolgálati időként kell figyelembe venni

  • a terhességi-gyermekágyi segély, a csecsemőgondozási díj és az örökbefogadói díj folyósításának időtartamát,
  • a gyermeknevelési támogatás, a gyermekek otthongondozási díja, az ápolási díj, valamint a gyermekgondozást segítő ellátás, illetve gyermekgondozási segély folyósításának időtartamát, ha az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,
  • a gyermekgondozási díj 2000. január 1-jét megelőző folyósításának időtartamát, illetőleg az 1999. december 31-ét követő gyermekgondozási díj folyósításának azt az időtartamát, amelyre az előírt nyugdíjjárulékot megfizették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik