Gazdaság

Csúcsokat dönt a földgáz ára a tőzsdéken

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, amit a háború súlyosbodása mellett a magas kötvényhozamok és a drága energiahordozók is indokolhatnak. Az amerikai földgáz sok éves csúcsra ért, de az olaj is egyre távolabb kerül a 100 dolláros szinttől – írja a Privátbankár.

Az USA-ban a földgáz árutőzsdei árfolyama hétfőn öt százalékkal, 2008 óta nem látott szintre emelkedett, nyolc dollár fölé egységenként, amit a Yahoo Finance főleg az orosz-ukrán háborúval hoz összefüggésbe. Kiemelik, hogy a májusi szállítású (RBOB) benzin határidős jegyzése szintén több mint egy százalékkal ment fel New Yorkban.

Európában a brit földgázárfolyam az Investing.com adatai szerint az utóbbi bő két évtizedben nem volt olyan magas, mint márciusban (800 angol font körül egységenként, ami nem egyezik meg az amerikai tőzsdén használt mértékegységekkel). Innét sokat esett vissza, 171 fontra, de még így is három és félszerese az egy évvel ezelőttinek.

Bár ma szerény mínuszban van az olaj ára, az utóbbi időben sokat emelkedett, magas szinten áll. A háború mellett líbiai kitermelési problémák is magasan tartják az árfolyamot.

Az arany határidős ára hétfőn rövid időre ismét érintette a 2000 dolláros határt, amire hetek óra nem volt példa. Aztán 1980 dollárra korrigált.

A budapesti index, a BUX viszont úgy tűnik, képes szembemenni az árral, ha csak 0,2 százalékkal is, de emelkedik. A Mol 0,9 százalékos drágulása húzza, az OTP 0,6 százalékkal süllyedt, a Richter stagnált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik