Gazdaság

Gép és ember ismét együtt forradalmasítja az ipart (x)

ASUS
ASUS
Sorra érkeznek az ipart átformáló újítások, a jelenleg is zajló 5. ipari forradalomban pedig ismét az ember lehet a kulcs.

Sokan gondolhatják azt, hogy csupán egyetlen nagy ipari forradalomról beszélhetünk, mely beindította a gazdaság modernizálását, pedig jelenleg is javában zajlik az 5. ipari forradalomnak is nevezett időszak. Még úgy is folyamatos fejlődésről és megújulásról beszélhetünk, hogy az elmúlt két évben a COVID-19 világjárvány rendkívüli hatással volt az iparra. Nem csupán az aktív termelést végző gyárakat kellett részlegesen vagy teljesen bezárni a betegségek miatt vagy hogy a járvány ne terjedjen tovább, hanem a folyamatos termeléshez nélkülözhetetlen beszállítói láncok, a közvetlen feldolgozóegységek és maga a nyersanyagok kitermelése is súlyosan érintetté vált. Ez a gazdasági lánc nyilvánvalóan nem újdonság, ám a járvány adta nehézségek rávilágítottak arra, hogy hiába a teljesen automatizált gyártósor, az emberi munkára továbbra is szükség van, az igazi siker pedig akkor érhető el, ha hatékony és megbízható eszközökkel látjuk el a munkatársakat.

A COVID-19 tehát intő példákkal tökéletesen rámutatott az ipart körülvevő gyengeségekre. Kezdve a túl hosszú és rugalmatlan ellátási láncokkal, melynek következménye hogy ha a lánc egyik szeme kiesik, akkor rendkívül nehéz tartani a megszokott iramot. Az ipar további fejlődésének egyik legfontosabb iránya tehát egyértelműen az összetettség és kitettség csökkentése kell hogy legyen, melyben valószínűleg továbbra is egyre fontosabb szerepe lesz a gépeknek, de a velük nem helyettesíthető emberi tervezés és az egyedülálló emberi tényezőknek köszönhető gyors reagálás továbbra is nélkülözhetetlen lesz.

ASUS

Persze nem szabad minden rosszat a COVID-ra fogni, hiszen az ipart számos más veszély is kerülgette, illetve érintette az elmúlt évtizedekben. További világjárványok, számítógépes támadások, természeti katasztrófák és rengeteg egyéb fenyegetés ismét képesek lehetnek arra, hogy az amúgy is trendekre és befolyásolásra épülő fogyasztói magatartást megváltoztassák. A rugalmasabb vállalatoknak mindössze pár napra volt szükségük ahhoz, hogy átálljanak olyan, a járványkezeléshez szükséges eszközök gyártására, mint például az arcmaszkok és a különböző egyéb védőszerelések, így pedig releváns ipari szereplők tudtak maradni egy nehéz helyzetben is.

Fontos döntések digitális alapokon

A mesterséges intelligencia és az adatok gép általi elemzése manapság egy igen népszerű téma a különféle konferenciákon, de sok helyen már a döntéshozatali folyamatok is valóban ezekre a számításokra épülnek. A mesterséges intelligencián alapuló, akár teljesen automatizált ellenőrző folyamatok az embereknél hamarabb képesek észlelni a hibákat és sok esetben pontosabb képet is festenek azok jellegéről, mint a kézi ellenőrzés. Ezeket a kulcsfontosságú információkat azoban fel is kell dolgozni, amire még mindig képes lehet pusztán az AI (mesterséges intelligencia), de bizonyos pótolhatatlan képességek okán mégis az emberi munkaerő lehet kulcs. Sokszor gyors és a számokkal akár teljesen ellentmondó döntéseket kell meghozni, amelyekkel végül a vállalatok elsősorban pénzt, másodsorban pedig időt nyernek, azaz tovább maradhatnak relevánsak a piacon.

ASUS

Alkalmazkodás a változásokhoz

“Az ipar folyamatos fejlődését követni nem egyszerű, de ha valaki tétlen marad, akkor annak következményeit nagyon nehéz lesz utólagos munkával kompenzálni. A COVID rámutatott a gyártósorokat és ellátási láncokat érintő gyengeségekre, ugyanakkor vissza nem térő lehetőséget kínál arra, hogy ne halogassuk a változást és ezzel piaci előnyre tegyünk szert. Az ipari szereplőknek realizálniuk kell a lehetőséget és a megértés után implementálniuk kell a fejlett digitális technológiákat, hogy elkezdhessék a jövő rugalmas vállalkozásainak felépítését.” – mondta Győri Attila, Az ASUS Magyarország Country Managere

Az ASUS Expertbook család kimagasló teljesítményt kínál a legmodernebb hardvereknek köszönhetően, miközben a katonai szintű tartósság biztosítja, hogy minden helyzetben munkára készen jelentkezzenek. A vállalati szinten gyakran használt csatlakozók tárháza, a gyors és modern WiFi 6, illetve a fejlett AI zajszűrő technológia biztosítják, hogy minden rábízott feladat magabiztosan legyen teljesítve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik