Gazdaság

Ezért nő a szakadék a régebben nyugdíjba vonulók és a friss nyugdíjasok között

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A nyugdíj valorizácós szorzószámok minden évben a nettó nemzetgazdasági átlagbér előző évi növekedését tükrözik. A szorzóra azért van szükség, mert a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani a korábbi évek kereseteit. Az utóbbi néhány évben különösen fölerősödött az a jelenség, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ez nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíjra, hanem a nők kedvezményes nyugdíjára is vonatkozik, hiszen a kedvezményes nyugdíj összegét ugyanolyan szabályok szerint számítják, mint a „rendes” öregségi nyugdíj összegét – írja Farkas András nyugdíjszakértő.

Kapcsolódó

Hogy mekkora különbségek keletkezhetnek, azt egy számpéldával érzékeltetette – megnézte, hogy egy korábbi átlagkeresetnél mekkora különbséget okoz a nyugdíj alapjául szolgáló nettó életpálya átlagkereset számításnál, az, ha valaki korábban, vagy később kéri a nyugdíja megállapítását.

Számítása alapján 2015 és 2021 között 87 százalékkal nőtt az ugyanarra a korábbi évre vonatkozó éves számított nettó kereset valorizált értéke, ezért az idén megállapított nyugdíjak még nagyon hasonló életpályák esetén is sokkal magasabbak lesznek, mint például a 2015-ben megállapított nyugdíjak.Ez az oka a nyugdíjasok relatív elszegényedésének, hiszen az újonnan megállapított nyugdíjak tükrözik a nemzetgazdasági átlagkereset növekedését, miközben a már megállapított nyugdíjak emelése nem, mert az csak az inflációtól függ – állapította meg a nyugdíjszakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik