Gazdaság

Az ingatlanpiacot is visszavetette a háború, csökkent az érdeklődés

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az orosz-ukrán háború az ingatlanpiacot is bizonytalan helyzetbe hozta, a februári helyzethez képest márciusban mintegy 30 százalékkal csökkent az érdeklődés az eladó használt ingatlanok iránt Magyarországon. Jelenleg senki nem látja a háború végét, így nem tudni merre mozdulnak az árak.

A kereslet egész Ukrajnában visszazuhant, a szakértők szerint nem is lehet megjósolni, hogy mikor és mi lesz a vége. Jelenleg nálunk is nagy a bizonytalanság a piacon, ez inkább a vásárlókon érződik. Az ingatlaneladás a legtöbb esetben élethelyzettől függ, ilyen egy válás, egy családon belüli felosztás, öröklés. Ezek az helyzetek generálják az eladást, de persze a vásárlást is. Ilyen például, ha jön a baba, növekszik a család. Illetve ilyen a befektetés is, de az már nem egy élethelyzet, hanem inkább üzleti döntés.

A befektetők is képezik a vásárlók egy jelentős részét és ők azok, akiknél jellemzően a legkisebb az időkényszer. Esetükben nagyon érezni, hogy kivárnak, ami valahol érthető is, a háború kapcsán. Ebből pedig következhet, hogy hosszabb távon is erősebb gazdasági hatásokat eredményez – véli a Livlia értékesítési igazgatója, Csizmazia Gábor.

Sokan kérdezik, hogyan fog alakulni a piac, de erre még a profi elemzők sem tudnak pontos választ adni, mivel a háború nagyon sok gazdasági tényezőre van jelentős hatással és a háború mellett is számos egyéb tényező befolyásolja a piacot, például az infláció vagy a lakáshitelek és támogatások hozzáférhetősége – tette hozzá az ingatlanszakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik