Gazdaság europoli

Reuters: Az Európai Bizottság számos orosz termék importjának betiltását és az orosz kamionok korlátozását javasolja

Az Európai Bizottság kedden új, Oroszországgal szembeni szankciókat javasol az EU-tagországoknak, többek között az Oroszországból származó szén, gumi, vegyszerek és egyéb termékek behozatalának tilalmát – közölte egy uniós forrás a Reutersszel. A Spiegel azt írja, hogy tilos lenne például a fa, a cement, de még a vodka és a kaviár behozatala is.

A beszámoló szerint az EB azt is javasolni fogja, hogy tiltsák be az Oroszországba irányuló exportot, ideértve a félvezetőket, számítógépeket, LNG-gáz-technológiát és egyéb elektromos és szállítóeszközöket.

Az orosz hajók és teherautók szintén nem juthatnak be Európai Unió területére, ami tovább bénítja majd az Oroszországgal folytatott kereskedelmet – mondta a forrás, hozzátéve, hogy kivételt tesznek az energiatermékek, az élelmiszerek és a gyógyszerek esetében.

A további tervezett intézkedése megtiltanának minden tranzakciót a VTB és három másik orosz bankkal, valamint tucatnyi újabb oligarcha és politikus kerülhet fel az uniós szankciós listára.

A javaslatok már kedden az uniós országok elé kerülhetnek, amelyekről ezután szavazni fognak.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik