Gazdaság

Rekordkevés gázzal készülünk a következő fűtési szezonra

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)
Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)
Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közel kétmilliárd köbméter földgáz betárolását írta elő az egyetemes szolgáltató MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. számára a 2022-2023-as gázévre vonatkozóan. Ez negyedmilliárd köbméterrel kevesebb az előző gázévre vonatkozó előírásnál – hívta fel a figyelmet a vgfszaklap.hu.

Áprilisban indul a földgázbetárolási időszak, amelynek során a 2022-2023-as fűtési szezonra a MEKH 1,87 milliárd köbméter földgáz betárolását írta elő az egyetemes szolgáltatónak, amit október 1-jéig kell a tárolókban elhelyeznie. Tavaly még 2,12 milliárd köbméteres volt a kötelezően betárolandó gázmennyiség. Ráadásul egy éve a MEKH még a Csepeli Erőmű Kft.-t is gáztárolásra kötelezte, csaknem 600 ezer köbméter erejéig. Az idei közlemény azonban az erőműre nem tér ki.

A hazai tárolókban kötelezően elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét a MEKH határozza meg az egyetemes szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztása alapján. Viszont 2021 egészében a magyar földgázfogyasztás 4 százalékkal haladta meg az előző évit, decemberben pedig 16,5 TWh-val rekordot döntött a fogyasztás. Ennek fényében a csökkentés nem tűnik logikusnak, s a gázpiac soktényezős kiszámíthatatlansága sem éppen a lazítás irányába kellene mutasson – mutatott rá a szakportál, amely szerint a kereskedelmi tárolók csaknem üresek már, 7 százalék alatt áll a mutató és alaposan megcsappant az állami stratégiai szintje.

A MEKH adatai szerint az elmúlt öt évben soha nem volt ilyen kevés gáz a tározókban, és ha októberre fel is töltik az előírt 1,87 milliárdos mennyiséget, az is jócskán el fog maradni a korábbi évek szezon előtti töltöttségi szintektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik