Gazdaság

Pénzügyi tippek nagycsaládosok számára (x)

A képek forrása Freepik
A képek forrása Freepik
Mely nagycsaládos kedvezményekre jogosultak a 3 vagy több gyermeket nevelők? Összegyűjtöttük a pár ezer forinttól több millióig terjedő állami támogatásokat, amelyekkel érdemes élni. Szó esik arról a pénzügyi termékről is, amellyel megvédhetjük a családi kasszát.

Cikkünk a nagycsaládosoknak, illetve a nagycsaládot tervezőknek szól: bemutatjuk, milyen állami kedvezmények vehetők igénybe, hogyan lehet akár több millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz, vagy kényelmes, korszerű otthonhoz jutni.

Szót ejtünk arról a pénzügyi lehetőségről is, amelyre sok nagycsaládos nem gondolt még: mi történik, ha a fő keresőt szerencsétlenség éri? Hogyan tudjuk megvédeni családunkat anyagi problémák esetén?

Nemcsak a 3 vagy több meglévő gyermek jelent nagycsaládot

A kormány családvédelmi intézkedéseinek egyik jellemző vonása, hogy számottevő különbség található az 1 vagy 2 gyermeket nevelők és a nagycsaládosok számára nyújtott kedvezmények között. A kedvezmények és támogatások jóval magasabbak utóbbi esetben, ezért ha e körbe tartozunk, érdemes alaposan tájékozódni.

Jó tudni, hogy nagycsaládnak nemcsak a legalább 3 gyermek esetén számítunk, hanem akkor is, ha a két gyermek mellett már betöltötte az úton lévő magzat a 12 hetet, illetve ha egy gyermek mellett az édesanya ikreket vár.

Sőt, van olyan támogatás is, amelyet akkor is igénybe vehetünk, ha vállaljuk, hogy a közeljövőben több gyermek fog születni a családban. Nézzük, milyen kedvezményekkel, lehetőségekkel élhetünk!

Családi pótlék: az évek alatt több százezret nyerünk rajta

A nagycsaládosok minden gyermek után havi 16.000 forintot kapnak, ha pedig egyedülálló szülőről van szó, 17.000 forintot. Ez gyermekenként 2.700 forinttal jelent többet, mint például a 2 gyermeket nevelő szülők esetében.

A családi pótlék addig jár, amíg a gyermek tanul (jelenleg 16 év a tankötelezettség), továbbtanulás esetén maximum 20 éves korig. Nagycsaládosként tehát egy gyermek után 16 év alatt több mint 3 millió forintot tehetünk félre. Ez három gyermek esetén már több mint 9 millió forintot jelent.

Családi adókedvezmény – csaknem tízszeres összeg jár, mint az egy gyermeket nevelőknek

A képek forrása Freepik

A családi pótlékkal összefüggő másik támogatás a családi adókedvezmény. A családi pótlékra jogosító gyermekek után vehetjük igénybe, és ugyanaddig jár, vagyis a tankötelezettség végéig, illetve továbbtanulás esetén 20 éves korig.

Maximális összege 3 vagy több csemete után 33.000 forint gyermekenként, vagyis ennyivel lesz több a szülő nettó bére. Ha a jövedelmünk alacsonyabb, mint amennyivel elérhetnénk a maximális adókedvezményt, akkor sem maradunk le erről a pluszpénzről. Az állam ugyanis lehetővé tett további járulékkedvezményt, vagyis azt, hogy a 18.5%-os társadalombiztosítási járulékból is érvényesíthetjük a hiányzó összeget.

A nagycsaládosok így jelentős kedvezményre tehetnek szert, amely – a gyermekszületésre való ösztönzés jegyében – sokszorosa annak, amit az egy gyermekes családok tudnak igénybe venni. A családi adókedvezmény részleteiről a NAV oldalán lehet tájékozódni.

Gyermeknevelési támogatás: 300.000 forint helyett 1.500.000

Gyermeknevelési támogatásra szintén a 3, vagy több kiskorút nevelő szülők, gyámok jogosultak. Ez a legkisebb gyermek hároméves korától nyolcéves koráig jár, összesen tehát 5 évig.

Összege ugyan nem túl sok, jelenleg 28.500 forint, amelyből még levonják a nyugdíjjárulékot és a magánnyugdíjpénztári tagdíjat. Összességében nézve azonban jelentős: a nagycsaládosok több mint 1,5 millió forintos támogatást tehetnek zsebre az 5 év alatt.

A 4 gyermeket nevelők életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól

A fizetésünk szja-megkurtítását nem csupán a családi pótlék folyósítása alatt kerülhetjük el: a 4 vagy több gyermeket nevelők életük végéig szja-mentességet élvezhetnek, a munkabéren túl a táppénz, az egyéni vállalkozói kivét vagy az őstermelői jövedelem tekintetében is.

A CSOK-nál is óriási az ugrás, ha 3 vagy több gyermeket nevelünk

A képek forrása Freepik

A Családi Otthonteremtési Kedvezménynek (CSOK) köszönhetően az ingatlan vásárlása, felújítása, bővítése vagy korszerűsítése is jelentős állami támogatással valósulhat meg egy nagycsalád esetében.

Vissza nem térítendő összegekről van szó, amelyet ráadásul nemcsak meglévő, de a vállalt gyermekek után is igénybe lehet venni. Erre a támogatásra is jellemző, hogy az igényelhető összegek mértéke nem arányosan növekszik a gyermekek számával, hanem egyfajta jutalmazó jelleg érvényesül a 3 vagy több gyermeket nevelők számára nyújtott támogatásoknál.

Új építésű ingatlan vásárlásakor vagy építkezésnél 600.000 forintot áll a vételárból az állam 1 gyermek esetén, 2 gyermeknél már 2.600.000 forintot, míg 3 vagy több gyermeknél egészen 10.000.000 forint a vissza nem térítendő támogatás.

Használt lakás vásárlásakor 1 gyermek után ugyanúgy 600.000 forint, 2 gyermeknél 1.430.000 forint, míg 3 gyermeknél már 2.200.000, 4 vagy több gyermeknél pedig 2.750.000 forint jár. A feltételekről és részletekről fontos tájékozódni, amelyet többek közt a kormány weboldalán tehetünk meg.

Ha nagycsaládot tervezünk, ingyen milliókat kaphatunk a Babaváró hitellel

A Babaváró hitel alapesetben egy szabad felhasználású, akár 10.000.000 forintos kölcsön, mely kedvező feltételei miatt rendkívül népszerű hazánkban. Hosszú futamidőre, ingatlanfedezet nélkül igényelhető, állami kamattámogatással, a futamidő alatt született első gyermek esetén kamatmentességgel.

A nagycsaládosok számára a 3. gyermek születése után a felvett hitelösszeg fennmaradó része vissza nem térítendő támogatássá alakul át, sőt: akár semmit nem kell visszafizetni a kölcsönből. Ugyanis az első gyermeknél már a 12 hetes magzati kortól kérhető a fizetési kötelezettség szüneteltetése 3 évig. Ha ezalatt az időszak alatt megfogan és megszületik a 2. gyermek, újabb 3 év kérhető. Ha pedig a 3. gyermek is világra jön az újabb 3 év alatt, akkor a teljes fennálló tartozást elengedik.

Az ingatlancélú CSOK 10.000.000 forintos “ingyenpénze” mellé így még akár ugyanannyi vissza nem fizetendő támogatást is zsebre tehetnek a nagycsaládosok. A hitel feltételeiről és részleteiről az egyes bankoknál kérhető tájékoztatás.

2,5 millió forintot kaphatunk autóvásárláshoz

Nagycsaládosként 2022. december 31.-ig vissza nem térítendő autóvásárlási támogatást is igényelhetünk 7 személyes autóra, melynek összege maximum 2,5 millió forint, de legfeljebb a bruttó vételár 50%-a.

A támogatás B-kategóriás jogosítvánnyal vezethető kisbuszokra is igénybe vehető, elektromos üzemű kisbuszok esetében 4 millió forintos értékhatárig. A feltételek némileg összetettebbek, így érdemes alaposan tájékozódni egy részletes útmutató segítségével, amelyből az igénylés módját is megismerhetjük.

A földgázár kedvezményről se feledkezzünk meg

A kedvezményes díjszabású földgáz is emelt mennyiségben használható fel a nagycsaládosok számára: az alaphasználathoz (évente 41.040 MJ) további 20.250 MJ vehető igénybe, a 4. gyermek után pedig gyermekenként még 10.250 MJ.

A kormányablaknál igényelhetjük, a MÁK honlapján letölthető igénylőlappal – a pontos részletekről is ezen az oldalon tájékozódhatunk.

Pénzügyi termékek a nagycsaládosok anyagi biztonságáért

A képek forrása Freepik

A fenti kedvezmények segítenek abban, hogy egy nagycsalád fajsúlyosabb kiadásait mérsékelni lehessen. Ám mi magunk is tehetünk családunk anyagi biztonságáért – és kell is tennünk. Hiszen ha egy szülői jövedelem valamilyen oknál fogva kiesik, jelentős, akár a megélhetést, lakhatást veszélyeztető nehézségek elé néznek szeretteink.

Egy-egy hosszabb lábadozást kívánó betegség, műtét, vagy épp a jelenlegi gazdasági körülmények között könnyen előforduló tartósabb munkanélküliség egy nagycsalád számára olyan kihívás, amelynek csak felvértezve lehet megfelelni. Ennek megteremtése egyszerűbb, mint gondolnánk: ma már léteznek olyan egészségbiztosítással kombinált életbiztosítások, amelyekkel tökéletes anyagi védőhálót vonhatunk családunk köré. Felelősségteljes szülőként érdemes tájékozódni a témában.

Ne csak a támogatásokat vegyük igénybe, ha pénzügyi stabilitást szeretnénk

Az egészségbiztosítások hosszabb táppénz vagy munkanélküliség, műtét, kórház vagy kritikus betegség előfordulásakor is pénzügyi segítséget nyújtanak, vagy épp magánorvosi költségeinket finanszírozzák.

Az életbiztosítások pedig egyszeri nagyobb összeget fizetnek családunknak, ha megtörténne a legrosszabb, és nélkülünk kellene boldogulniuk. Egy ilyen, igényeinknek és lehetőségeinknek megfelelő, szakértők díjmentes segítségével összeállított biztosítás birtokában nagycsaládosként sem kell aggódnunk az anyagi biztonságot veszélyeztető helyzetek miatt.

Érdemes tehát az állam által kínált lehetőségeket kihasználni, ám gondolnunk kell családunk biztonságának megteremtésére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik