Gazdaság

Több tízezer forinttal nőhetnek a hitelek havi törlesztői az MNB kamatemelései miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az MNB folyamatosan emeli a kamatokat, hogy a nyárra tetőző inflációt csökkenteni tudja. Ennek hatására viszont egyre többe kerül a hitelfelvétel is. A Bank360.hu kiszámolta, mennyit drágult mostanáig egy 10 milliós lakáskölcsön, és meddig emelkedhetnek még a törlesztőrészletek a közeljövőben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kétszer is emelte a kamatokat a héten, az új irányadó kamatszint ezek után már 6,15 százalékot tesz ki. Az MNB azt ígéri, hogy a következő hónapokban is erőteljesen fogja emelni a kamatokat, hogy a háború miatt egyre magasabb, nyárra már akár a 11 százalékos inflációt meg tudja fékezni.

A kamatok emelése tehát az infláció csökkentését szolgálja, de ezért egy felvett hitelre is többet kell fizetni. A szakportál egy újonnan, 10 éves futamidőre felvett 10 millió forintos lakáshitel esetében mutatta be, hogy mennyit emelkedtek a törlesztőrészletek november óta, és milyen drágulások jöhetnek még. A szakértők 285 ezer forintos munkabér bankba utalásával és a teljes 10 éves futamidőn fixált kamatokkal számoltak a vizsgált kölcsönnél.

Eddig 4-10 ezer forinttal növekedtek a havi törlesztőrészletek

Egy 10 millió forintos lakáshitel már az eddigi emelések hatására is jelentősen drágult lakáshitel-kalkulátoruk alapján. A CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel ugyan tartja még magát 6 százalék alatti thm-en, így ajánlatuk 108 302 forintos havi törlesztőt jelent. A Raiffeisen MindigFix10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel már átlépi egy kicsivel a hat százalékos thm-et és a 110 ezer forintos havi törlesztőrészletet.

A Gránit Bank, Erste Bank és a K&H Bank ajánlataira már 6,5 százalék körüli thm mellett 112-113 ezer forint körüli havi törlesztőt kell fizetni. OTP Fix10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel havi költsége több mint tízezer forinttal emelkedett, így már 124 890 forintos törlesztőt kell fizetni a 9 százalék feletti thm-mel rendelkező ajánlatra. November közepéhez képest összességében 6-7 ezer forinttal drágult a havi törlesztő egy átlagos ajánlatnál egy ilyen hitelre.

Még 10-15 ezer forintos drágulás jöhet a háborús emelések után

Ezek a törlesztők azonban még várhatóan emelkedni is fognak. Az MNB korábbi hetekben bejelentett kamatemeléseit a bankok többsége még nem árazta be az ajánlatokban. A bankok pénzhez jutási lehetőségét jellemző referenciamutató, a BIRS 10 éves lejáraton már 6,3 százalékot tett ki március 24-én.

A banki működést fedező két százalékos kamatprémiummal számolva így tavaly novemberben 5,74 százalékos thm mellett 109 719 forintos havi törlesztőrészlet jellemezte volna a 10 évre felvett 10 millió forintos lakáshitelt, ha a bankok csak a forrásköltségükből indultak volna ki a hitelek árazása során. Többségük azonban ennél jobban ragaszkodott a stabil hitelezéshez, és csak lassabban emelte meg a költségeket.

Jelenleg ugyanez a helyzet: már 8,3 százalékos thm mellett 122 919 forintos törlesztőrészlet lenne indokolt, amitől a legtöbb ajánlat még legalább 10 ezer forinttal olcsóbb. Továbbra is arra lehet számítani, hogy a bankok többsége várhatóan csak lassabban emeli az ajánlatok kamatait, de április elején így is újabb hiteldrágulások jöhetnek – prognosztizálja a portál.

A hitelek drágulása azonban itt nem fog megállni. A 10 éves lejáratú referenciamutató elsősorban amiatt emelkedhet, mert az MNB leszögezte, hogy hosszabb ideig fog fennállni a magasabb irányadó ráta, ami a bankok kamatvárakozásait is megemelheti. A jelenleginél 1 százalékkal magasabb 10 éves BIRS már közel 9,3 százalékos thm-et is előidézhetne a tipikus banki lakáshiteleknél, ami már 128 305 forintos havi törlesztőrészletet jelentene a 10 évre felvett 10 millió forintos lakáshitelnél. Az építéshez vagy lakásvásárláshoz a közeljövőben kölcsön felvételét tervezőknek tehát már érdemes előre magasabb törlesztőrészletekkel kalkulálniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik