Gazdaság

Lassult az orosz ipari termelés növekedése februárban

Makszim Sipenkov / MTI/EPA
Makszim Sipenkov / MTI/EPA

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint éves összevetésben februárban 6,3 százalékkal emelkedett az ipari termelés a januári 8,6 százalékos növekedést követően. Elemzők azzal számoltak, hogy az ipari termelés bővülése jelentősebben, 3,5 százalékra lassulhat februárban.

A februári ipari termelés 3 százalékkal csökkent januárhoz viszonyítva. Az idei első két hónapban az orosz ipari termelés 7,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Februárban éves szinten egyebek között a bányaipari termelés növekedése 8,7 százalékra lassult a januári 9,1 százalékról, a feldolgozópari termelés pedig 6,9 százalékra a januári 10,1 százalékról.

Oroszországban tavaly 5,3 százalékkal nőtt az ipari termelés a 2020. évi 2,1 százalékos csökkenés után.

Ugyancsak a statisztikai hivatal kimutatása szerint Oroszországban februárban a termelőiár-emelkedés éves szinten 23,5 százalékra gyorsult a januári 23,1 százalékról, míg havi összevetésben 3,9 százalékra ugrott a januári 0,1 százalékról.

Oroszországban tavaly 28,5 százalékkal, 2004 óta a legnagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak a 2020. évi 3,6 százalékos növekedés után.

Kiemelt kép: Vásárlók a német Globus áruházlánc egyik üzletében a Moszkvától 50 km-re délre fekvő Klimovszkban 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Az Oroszországra kivetett szankciók miatt számos nyugati cég szünetelteti, vagy korlátozza működését Oroszországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik