Gazdaság

Bod Péter Ákos: Ez még csak a lefojtott infláció

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Szerinte a valódi drágulást előbb-utóbb meg kell fizetni.

A piac számított az MNB kamatemelésére, erre utal, hogy a forint árfolyama a lépés után nagyjából ott maradt, ahol előtte volt – közölte Bod Péter Ákos, akit az mfor.hu idézett. A jegybank volt elnöke a Privátbankár Klasszis Klubjában arra is emlékeztetett, hogy általában akkor kell kamatot emelni, ha túlfűtött a gazdaság.

Most csökkenő növekedési ütem jön, de az infáció mérsékléséhez a forintárfolyam hozzájárulhat – tette hozzá.

A professzor arra számít, hogy az árak még jobban el fognak szállni. Az inflációt mérsékelhetné, ha az emberek a bizonytalanság miatt spórolnának, visszafognák a fogyasztásukat, de sok minden függ a háború alakulásától is. Az emberek azért érzékelik már most is az inflációt a hivatalos 8,4 százaléknál jóval nagyobbnak, mert a KSH inflációs kosarában sok minden nem szerepel, viszont benne van a lakossági energia, ami alig változott a rezsiköltségek befagyasztása miatt. Bod Péter Ákos szerint a hatósági ár csak átmenetileg fojtja le az inflációt, a valódi drágulást is előbb-utóbb meg kell fizetni.

Kapcsolódó
A Fidesz-szavazók nagyobb problémának tartják a genderlobbit, mint az inflációt és az egészségügy állapotát
A választók összessége az egészségügy helyzetét tekinti a legsúlyosabb problémának Magyarországon, de sokan említik maguktól az inflációt és a megélhetést is. Ha viszont az állítólagos genderlobbi bekerül a választási lehetőségek közé, a Fidesz-szavazók máris a második helyre teszik a bevándorlás mögött.

Komoly gondot jelent a költségvetés helyzete, az államadóság, Orbán Viktor azért fordult az EU-hoz, mert nagyon kell a pénz. Szerinte az államadósság nagy része ugyan forintban van, de elég nagy az eurókitettség, ami a közeljövőben a forint gyengülése miatt nagy terheket jelenthet.

Az Egységben Magyarországért tanácsadója szerint az Orbán-kormány óriási pénzszórása után is maradtak megspórolható tételek, de a háború miatt nehéz optimistának lenni. A szükséges változtatások csak olyan ütemben valósulhatnak meg, ahogy azt a gazdaság kibírja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik