Gazdaság

Spekulációk is közrejátszottak abban, hogy 400-ig gyengült a forint az euróval szemben

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A tavalyi évet 370-nél zárta a forint az euróval szemben, most is nagyjából ugyanott áll. Vagyis aki nem követte a piaci eseményeket az elmúlt napokban, az akár azt is gondolhatná, hogy semmi nem történt szűk három hónap alatt. Azonban mint ismert, február végéig erősödés jellemezte a forint árfolyamát, ahogy arra számítani is lehetett, majd hirtelen 355-ről pattant vissza a jegyzés az orosz-ukrán háború kitörésekor, aztán néhány nap alatt a 400-as szintet is megérintette az euró árfolyama. Az elmúlt két hét pedig aztán megint az erősödésről szólt – tekintett vissza a Portfolio a forint közelmúltjára.

Kapcsolódó
Már 400 forint egy euró
A forintgyengülés oka a háborús helyzet.

De mint kiderült, nem csak a kockázatkerülésnek, a földrajzi kitettségnek, illetve a veszteségminimalizálásnak lehetett szerepe abban, hogy a forint erős lejtmenetbe fordult. Az MNB azt érzékelte, hogy a háború február 24-i kitörése után, hogy nagyon jelentős spekulációs támadás indult a forint ellen. Először azzal fenyegettek, hogy megdrágítják a magyar deviza elleni pozíciók felvételét, majd nagyon rövid idő alatt irdatlan short pozíció épült ki. A külföldi befektetők február végi 700 milliárd forintos short állománya hirtelen 1400 milliárd forintnyira ugrott, de még most is 1259 milliárdon áll. Ebből is látszik a szakportál szerint, hogy még nem vonultak teljesen fedezékbe a forint támadói.

Az utóbbi napokban úgy tűnik, hogy 370 körül kifulladt a forint erősödése, vagyis befejeződött a korrekció. Persze a háborúnak nincs még vége, továbbra is elsősorban a nemzetközi hangulat mozgathatja az árfolyamot. Az ING Bank elemzőjére, Virovácz Péterre hivatkozva azt is írták, a jegybank elköteleződése, hogy sokáig magasabban tartja a kamatot, rövidtávon 370 forint körül tarthatja az euró árfolyamát. Virovácz továbbra is arra számít, hogy 8% felett lesz majd a kamatemelési ciklus csúcsa, vagyis szerinte van még tér felfelé a jelenlegi állampapírhozamokban.

Az euró szerdán nap közben erősödött, majd estére gyengült. Este hat körül 373,2 forint körül volt a bankközi piacokon, csütörtök kora reggel 374 forint felett járt, aztán visszaerősödött 373 forintig. Fél tíz körül aztán már 375 forint körül mozgott megint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik