Gazdaság

Akkora áremelkedést nyögnek a britek, ami 30 éve volt utoljára

MTI/AP/Pool/Reuters/Henry Nicholls
MTI/AP/Pool/Reuters/Henry Nicholls

Három évtizede nem mért ütemre gyorsult februárban az éves összevetésben számolt brit infláció. A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói árindex (CPI) a múlt hónapban 6,2 százalékra emelkedett a januári 5,5 százalék, a decemberi 5,4 százalék, a novemberi 5,1 százalék, az októberi 4,2 százalék és a szeptemberi 3,1 százalék után, írja az MTI.

Az ONS kiemeli: a februári inflációs ütem a legmagasabb volt azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.

A statisztikai hivatal szerint a modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb 1992 márciusában, vagyis éppen harminc évvel ezelőtt volt a múlt havinál gyorsabb az éves brit infláció: abban a hónapban 7,1 százalékkal emelkedtek tizenkét havi összevetésben a fogyasztói árak.

A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék.

Idehaza csettintenénk persze, ha a brit szintnek megfelelő infláció lenne, ehelyett már 8 százalék feletti, nyárra pedig jócskán 10 százalék felettire becsült áremelkedés söpör végig az országon. Az MNB tegnap eléggé meg is emelte az inflációs előrejelzést , az elmúlt több mint 15 év legdurvább áremelése sújtja Magyarországot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik