Gazdaság

Olyan szabályt hozott az üzemanyag-mizéria miatt a kormány, hogy a buszok egy része nem tud tankolni

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Továbbra sincs minden rendben az üzemanyagfronton idehaza. Múlt csütörtökön este a kormány rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, és  három intézkedéssel akarta megakasztani az akkor egyre aggasztóbbá váló folyamatot, egyre több benzinkúton fogyott ki az üzemanyag, másoknál meg hosszú sorok alakultak ki. Az egyik bejelentett lépés értelmében a 7,5 tonna feletti járművek és a 3,5 tonna feletti, külföldi rendszámú autók csak a nagynyomású kútoszlopoknál tankolhatnak, piaci áron. A mezőgazdasági erőgépekkel kivételt tettek, ezek továbbra is a rögzített áron juthatnak üzemanyaghoz. És négynapos kamionstopot rendeltek el, amit aztán gyorsan kétnaposra redukáltak.

A fuvarozók nagy része továbbra is nagy bajban van. A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) közös levélben kérték Orbán Viktor miniszterelnököt, Gulyás Gergely kancelláriaminisztert és Palkovics Lászlót, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjét, hogy a családok és vállalkozások védelmét haladéktalanul terjesszék ki a mintegy 130 ezer munkavállalót foglalkoztató közúti személy- és áruszállító vállalkozásokra is, derül ki az rtl.hu összeállításából. Magyarán azt kérik, hogy a a magyar adószámmal rendelkező közúti fuvarozó vállalkozások ismét literenként 480 forintért tankolhassanak.

Ha ez nem történik meg, akkor literenként 200 forinttal megnövelt költségeik miatt vagy azonnal drasztikusan megemelik a díjaikat a fuvarozók, vagy ha ezt nem tudják érvényesíteni (főként a kisebb, 1-3 kamionnal, teherautóval rendelkező vállalkozások), akkor tömeges csőd következik be, ijesztegetnek a szakmai szervezetek.

A kamionok csak 200 litert tankolhatnak, de még mindig előfordul, hogy nincs annyi

Az rtl.hu kérdésére Árvay Tivadar, az MKFE szóvője elmondta: az utolsó pillanatban, szakmai egyeztetés nélkül bejelentett kamionstop oda vezetett, hogy a tervezett, határidős fuvarfeladatok egy pillanat alatt felborultak. Ez azért komoly probléma, mert sok megrendelőnek már nincsenek raktárai, a szállítások nagy része időablakos rendszerben történik: a termelőüzemeket kiszolgáló járművek egy meghatározott időintervallumban érkeznek meg az alapanyagokkal, amelyek rögtön a gyártósorra kerülnek. Ha az alapanyagok nem érkeznek meg, akár az egész termelőüzem leállhat. Az ilyen szállításoknál a rosszul teljesítő fuvarozóknál kötbérkövetelésekkel élhetnek a megrendelők, vagy akár szerződést is bonthatnak. „A fuvarozók nyalogatják a sebeiket, most futnak be hozzájuk a megrendelők panaszai és a kamionstop miatti kötbérigények. A megrendelők jogosan kérik a pénzüket, a fuvarozók pedig jogosan mutogatnak felfelé, a magyar jogalkotóra.”

A fuvarozók nemcsak azzal szembesültek „menet közben”, hogy piaci árat kell fizetniük a kutakon, hanem azzal is, hogy egyszerre legfeljebb 200 liter üzemanyagot vásárolhatnak a vállalkozások. Ez a témában járatlanabbak számára nagy mennyiségnek tűnhet, egy haszongépjármű üzemanyagtartálya azonban 1000-1500 literes is lehet. Így a fuvarozók most kútról kútra járnak. „Ha egyszer piaci áron tankolunk, akkor pláne érthetetlen, hogy miért van szükség mennyiségi korlátozásra, hacsak azért nem, mert még mindig nem sikerült feltölteni a készleteket. Akkor viszont a hétvégi kamionstopnak sem volt sok értelme.”

De nem ritkán fordul elő, hogy a teherautók, kamionok nem jutnak hozzá a 200 liter üzemanyaghoz sem, mivel, olvasható az összeállításban, mert vagy a kút egyénileg kisebb tankolási limitről döntött, vagy egyszerűen azért, mert nincs gázolaj, még piaci áron sem.

Egyes buszok pedig egyáltalán nem tudnak tankolni, mert a nagynyomású kút pisztolya túl vastag, ám jelenleg csak onnan vehetnének fel üzemanyagot.

Általában 15-20 fő szállítására alkalmas autóbuszok a konstrukciójukból fakadóan olyan üzemanyagbeömlő-nyílással rendelkeznek, amelybe nem fér bele a nagynyomású pisztoly csöve, ami jóval vastagabb. Mivel 7,5 tonna fölött van a súlyuk, a kisnyomású oszlopnál nem tankolhatnak, a nagynyomásúnál nem tudnak, így jelenleg sehol sem tudnak tankolni.

„Ezt is jeleztük a kormányzatnak, egyelőre ebben a kérdésben sincsen megoldás. Csak abban bízhatunk, hogy ilyen esetben a kutat üzemeltető belátja, hogy szükség van az üzemanyagra, és rugalmas választ ad a problémára” – mondta Árvay Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik