Gazdaság

Nem jutnak gázolajhoz, több gazdaságban leálltak a tavaszi munkák

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

Azonnali intézkedést sürget a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), mert komoly gondot okoz még mindig az üzemanyag-ellátási probléma, meg az ár is.

Levelükben azt írják, hogy a téli csapadékhiányt rendkívül súlyos tavaszi aszály követi. A mezőgazdasági termelés költségei elszabadultak. (3-5-szörösére drágult az energia és műtrágya ára és árrobbanás következett be a gép- és gépalkatrészeknél is.) A mezőgazdasági felvásárlási árak ezzel nem tartanak lépést.”

Felemlegetik, hogy az üzemanyag-ellátás legnagyobb kárvallottjai a mezőgazdasági termelők. Míg a benzinkutaknál a gázolaj ára 480 forint literenként, addig azok a gazdák, gazdálkodók, akik közvetlen üzemanyag beszállítótól szerzik be a gázolajat, ők napi árat, 6-700 forintot kötelesek fizetni az üzemanyagért literenként.

Ha egyáltalán kapnak. A Mol logisztikai gondokra hivatkozva ezeket a megrendelőket nem szolgálja ki. Több gazdaságban emiatt már le is álltak a tavaszi munkák. Márpedig a mezőgazdaság nem olyan üzem ahol, amit ma nem végeznek el, elvégezhető majd három hét múlva. Ez az intézkedés egyértelműen és súlyosan veszélyezteti Magyarország élelmiszerellátás-biztonságát.

Nem tudnak tankolni a benzinkutaknál a gépek. Ahogyan fogalmaznak, „nem véletlen, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj 90 százaléka a nagykereskedelmen keresztül jut a felhasználóhoz. A mezőgazdasági gépek egy része (pl. állattenyésztési gépek) ki sem mehetnek a közutakra. Falusi kút sincs mindenhol. Ahol van is, a jelentkező többletigényt ott sem tudják kiszolgálni.”

A MOSZ felhívja az illetékeseket – a kormányt és a Molt –, hogy a problémát soron kívül rendezzék. Azt kérik, hogy a termelők soron kívül juthassanak – hatósági áron – gázolajhoz.

Ha erre nem kerül sor – és a gazdák nem tudnak dolgozni a földeken – még az is előfordulhat, hogy a napokban bevezetett, jelen körülmények között értelmetlen gabonaexport-stop is értelmet nyer, tényleg gabonahiány alakul ki.

Mol: a logisztikai problémák elhárítása folyamatos

„Magyarországon elegendő üzemanyag van, a Mol finomítói teljes kapacitással üzemelnek, a múlt héten tapasztalható megnövekedett üzemanyagkereslet okozta logisztikai problémák elhárítása folyamatos. Nagykereskedelmi partnereinket – köztük a mezőgazdasági vállalkozásokat is – a múlt héten tájékoztattuk róla, hogy átmeneti intézkedéssel gondoskodunk a regisztrált megrendelések teljesítéséről: először a már beérkezett megrendelésekre koncentrálunk. A vevőfuvaros kiszolgálásra azonban az átmeneti időszakban is lehetőséget biztosítunk, olyan esetekben is, ahol ez a szállítási mód a szerződésben nincs rögzítve” – reagált a cikkre a Mol.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik