Gazdaság

Napokon belül eldől, csődbe megy-e Oroszország

Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP
Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

Oroszország fizetésképtelenségével érne fel a Fitch nemzetközi hitelminősítő értékelése szerint, amennyiben az orosz állam nem amerikai dollárban fizeti ki – 30 napon belül – a szerdán esedékes, dollárkötvények után járó kamatokat – írja a Portfolio.hu a Fitch alapján.

Ma 117 millió dollár kamatot kellene fizetnie az orosz államnak az állampapírt megvásárolt befektetők felé. Most ugrik a majom a vízbe, ugyanis az orosz kormány pár napja bejelentette: eltérően bánik a hitelezőkkel azokban az országokban, amelyek csatlakoztak az Oroszország elleni szankciókhoz Ukrajna megszállása után. Belengették, hogy könnyen lehet, hogy nem dollárban, hanem rubelben  fognak törleszteni.

A ma esedékes kamatfizetésnél van 30 nap türelmi idő, ha nem dollárban, hanem rubelben törlesztene az orosz állam, akkor ez „a 30 napos türelmi időszak lejártakor szuverén államcsődöt jelentene”.

Egy hete a Fitch hat fokozattal rontotta az orosz állam adósbesorolását, amit azzal indokolt, hogy a fizetésképtelenség küszöbén állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik