Gazdaság

Egy sor díjat emelnek a bankok

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Az emelkedő inflációt követhetik a bankok, és persze követik is. Több pénzintézet tavasszal minden díját emeli, írja az azénpénzem.hu. „Közben azonban akadnak szereplők, amelyek nem csak tartott költségekkel, hanem még pénzdíjas akciókkal is igyekeznek új ügyfeleket csábítani magukhoz.”

Amíg alig romlott a pénzünk, kicsi volt az infláció, a bankok is szerény mértékben drágították szolgáltatásaikat. De ez most már nincs így. Ahogyan az infláció elszabadult (15 éves csúcsra, 8 százalék fölé ugrott az átlagos áremelkedés az országban), úgy válik egyre látványosabbá a banki költségek emelkedése is.

A pénzügyi portál sorolja, hol mit tapasztalhatnak az ügyfelek:

  • A Budapest Bank (BB) április 29-étől emeli díjait az infláció mértékével egyezően, 5,1 százalékkal. A drágulás mindenre kiterjed, a csomagbeállítási és kártyakibocsátási díjat azonban az online nyitott fizetési számlák, igényelt bankkártyák esetén az idén június végéig továbbra sem számítják fel.
  • A CIB május elsejétől változtat számladíjain. Például az ECO havi díját 2438 forintról 2562 forintra emelik. A már nem nyitható online számlacsomag után havonta kedvezmény nélkül a mostani 1199 forint helyett 1260 forintot kérnek el. Az átutalások is drágulnak majd. Az sms üzenetek 68 forint helyett 71 forintba kerülnek. A szórásból persze a bankkártyák sem maradnak ki. Nem találtunk olyan díjat, amit ne emelnének. A változtatást a CIB is az inflációval indokolja.
  • A K&H április elsejétől drágít. Számos díjat ők is az infláció mértékével növelnek. Emellett azonban a „működési feltételekre” hivatkozva néhány számlacsomag (okos plusz, deviza, prémium) havi díját extrán emelik.  Például a devizaszámla havi díja így majdnem 13 százalékkal lesz magasabb. Változás lesz még, hogy a K&H április 25-én megszünteti a mobilbankon keresztül elérhető multibank szolgáltatást. A díjemelés mellett akciózik is a bank.
  • Az OTP serény volt, mert az inflációra hivatkozva már ennek a hónapnak az elején emelt néhány díján. A Bázis havi díja március 1-jétől a korábbi 1088 forint helyett 1143 forint lett. Ezen egyébként lehet csökkenteni, ha az ügyfél a kivonatot sem postázva kéri, illetve rendszeresen érkezik számlájára legalább a minimálbér. Az amúgy meglehetősen versenyképes költségű Smart számlacsomaghoz például a kártya díja 4420 forintról 4645 forintra emelkedett.
  • A Gránit Bank és a Raiffeisen számlanyitási akciót hirdetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik