Gazdaság

A háború hatása: egyes német boltokban el-elfogy az étolaj

Nemes János / MTI
Nemes János / MTI

Már amikor elindult az orosz támadás Ukrajna ellen, szóba került, hogy mivel néhány élelmiszer és nyersanyag termelője, kitermelője a két háborúzó fél, ezért gondot akadhatnak Európában is. Ukrajna például a világ egyik legnagyobb napraforgóexportőre, és úgy fest, máris beütött a ménkű.

Egyelőre még nem hozzánk, hanem Németországba, de ez intő jel lehet nekünk is. A G7.hu összeállításából derül ki, hogy a nagy német üzletláncok közül a Die Welt német lapnak több is úgy nyilatkozott, hogy egyre nagyobb gondjai vannak az étolaj ellátással. „A keresletet nem tudják folyamatosan kielégíteni, mert a háború miatt teljesen leállt az Ukrajnából származó nyers napraforgóolaj szállítása. A nyers alapanyagból helyben készítik a végterméket, de az üzemek kifogytak a készletekből, és egyelőre nincs alternatív beszerzési forrásuk. Az Aldi, a Lidl, a Kaufland, a Real és az Edeka egyaránt arról számolt be, hogy problémás a termék beszerzése.”

Megjelentek és terjednek fotók üresen álló polcokról, amelyek korábban dugig voltak étolajjal. A boltok ezért arra kérik a vásárlókat, ne halmozzanak fel készleteket, ne kezdődjék pánikvásárlás. Ha azt érzékelnék az üzletek, hogy egyre több vásárló vesz nagyon sok étolajat, korlátozásokat léphethetnek életbe.

Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy az étolaj drágul. Idehaza ársapka van ezen a terméken, de csak május elejéig. Utána szembesülhetnek a magyar emberek a nagyon megdrágult étolajjal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik