Gazdaság

Nagy ütemben nő a magyar lakosság hiteltartozása

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A háztartások hiteltartozása 15 százalékkal, a vállalatoké 11 százalékkal nőtt tavaly Magyarországon, előbbi a törlesztési moratórium nélkül közel 10 százalék lett volna. A lakossági hiteltartozások növekedését tekintve 2021-ben első helyen végeztünk az EU-ban, a vállalatiban pedig a harmadik helyen, írja a Portfolio.hu a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya alapján.

A lakossági eladósodás főként a lakáshitelek nagy ütemű felvétele miatt zajlik.

A törlesztési moratóriumban a lakossági hitelállomány 6 százaléka maradt csupán, főként a gyereket nevelők kérték, hogy maradhassanak a moratóriumban.

A nagy ütemű hitelezési dinamika mellett azonban a hitel/GDP arány 17 százalék csupán, ez ugyan némiképp magasabb az elmúlt évek 14 százalékos mélypontjánál, ám messze elmarad az EU 52 százalékos átlagától is, meg a visegrádi országok átlaga alatt is van.

A lakáshitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek voltak a legkeresettebbek, a személyi hitelek még nem érték el a 2019-es szintet, a babaváró hitelek kihelyezése csökkent.

Aki ennél is mélyebben kíváncsi a részletekre, például a zöld hitel térhódítására, vagy a thm-változásra, az a Portfolio.hu cikkére kattintson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik