Gazdaság

Mentőövet követelnek a fuvarozók, vagy bedől az ellátási lánc

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A nagykereskedelmi felhasználókra is árstopot akarnak többek közt.

A kínzó üzemanyaghiány a legjobban jelenleg a fuvarozókat szorítja, ezért a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete segélykiáltással felérő közleményt adott ki. Azt írják, veszélyben van az országban az ellátási lánc, mert sorra leállnak a hazai személy- és áruszállító vállalkozások üzemanyag hiányában. Felszólították a kormányt:

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete azonnali kormányzati beavatkozást sürget az ellátás normalizálása érdekében.

Háttérnek leírják, soha nem látott felvásárlási roham indult a benzinkutakon az árstop miatt. Először a külföldi kamionok és autók lepték el a határmenti kutakat, majd a hazai cégek, a mezőgazdasági fogyasztók és a lakosság is pánikszerű tankolásba kezdett. A kutakon ezért mennyiségkorlátozások léptek életbe, de a dízel sok helyen így is kifogyott. Innentől beindult a spirál:

Az ellátási lánc gerincét adó kamionok nem jutnak üzemanyaghoz sem a közkutakon, sem a belső üzemeltetésű, céges tankolóhelyeken, készlethiány miatt. Mivel az árstop nem érvényes a nagykereskedelmi végfelhasználókra – ebbe a kategóriába tartozik jellemzően minden belső, céges kút -, ezért több ezer kamion tankolása tevődött át a lakossági töltőállomásokra, ami fokozza a készlethiányt.

Az egyesület szerint az árstop szabályozása korrekcióra szorul, új szabályok kellenek. Például korlátozni kell a külföldi járművek tankolását, ki kell terjeszteni az ársapkát a nagykereskedelmi végfelhasználókra és biztosítani kell a készleteket. Csütörtök este mindenesetre kormányzati bejelentés várható az üzemanyagárak kérdéskörében, lehet, hogy ez a téma is szóba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik