Gazdaság

Úgy elszabadultak az árak, hogy újra rendkívüli nyugdíjemelésre lehet szükség

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Év elején csupán 5 százalékkal emelte a kormány a nyugdíjakat. Ehhez képest februárban már 8 százalék fölé ugrott az átlagos áremelkedés az országban, úgy, hogy élelmiszerárstop meg rezsibefagyasztás és benzinárstop is van. Ezek májusban-júniusban érnek véget (a mostani állapot szerint), ezért utána jókora ugrás lehet az inflációban, sőt, az orosz-ukrán háború miatt még inkább drágul az élet (a nemzetközi energiaárak felrobbantak). Elemzők ezért arról beszélnek, június környékén kétszámjegyű, vagyis 10 százalék feletti szintre gyorsulhat az áremelkedési ütem, és az egész évben is jócskán magasabb lehet a drágulás, mint amire egy-két hónapja számítottak.

A nyugdíjtörvény szerint novemberben kiegészítő nyugdíjemelésre van szükség, ha a januári nyugdíjemelés mértékét az adott év első nyolc hónapja tényadatai alapján számított éves infláció mértéke meghaladná.

A megszaladó infláció miatt azonban nem várhat a korrekció novemberig, hiszen addig a nyugdíjasok a békeévekben megszokottnál sokkal nagyobb mértékben kényszerhiteleznék a magyar államot – véli Farkas András. A napi.hu által idézett nyugdíjszakértő szerint azonban ahogyan tavaly júniusban, úgy idén is szükség lehet egy rendkívüli emelésre, hogy a dráguló termékeket, szolgáltatásokat valamelyest ellensúlyozni lehessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik