Gazdaság

A forintgyengülés miatt egyeztetett a kormány és a jegybank

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A jegybank és a kormány illetékesei hétfőn is egyeztettek, miután Matolcsy György jegybankelnök és Orbán Viktor miniszterelnök pénteken megbeszélést folytattak – tudta meg a Portfolio. A szakportál úgy tudja, akcióterven dolgoznak az illetékesek, a gazdaság és az árfolyam stabilitásának megőrzése érdekében.

A jegybank és a kormány szorosan figyelemmel kíséri a gazdasági és pénzpiaci folyamatokat és így az árfolyam alakulását. Szükség esetén pedig minden rendelkezésre álló eszközt aktiválnak – tudta meg még a Portfolio egy, a kormányzati egyeztetésekre rálátó forrástól. Mint ismert, hétfőn 400 forint is volt egy euró a bankközi piacon.

A kormány szerint az árfolyam jelenlegi szintjét nem indokolják a gazdasági fundamentumok. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint hétfői posztjában pedig azt mondta, hogy a forint a brüsszeli szankciók áldozata.

A Portfolio szerint a befektetők rendkívül érzékenyen reagáltak az orosz-ukrán hárború hétvégi fejleményeire, és a kockázatkerülő üzemmód viseli meg a forint árfolyamát. A hazai fizetőeszköz hétfőn erőteljes leértékelődést mutatott: újabb és újabb történelmi mélypontokat üt, míg átvitte a 400-at a jegyzés. Délutánra aztán javult a nemzetközi hangulat, volt, hogy az euró jegyzése 393 alá is visszament.

A K&H hétfő délután azt valószínűsítette, hogy rendkívüli szigorítás várható a jegybanktól.

Kedd kora reggelre az MTI jelentése szerint erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon hétfő estéhez képest.

  • Az eurót 393,41 forinton jegyezték hat órakor, alacsonyabban a hétfő esti 395,22 forintnál.
  • A svájci frank árfolyama 392,95 forintról 391,10 forintra csökkent,
  • a dollár jegyzése pedig 364,06 forintról 361,94 forintra süllyedt.

Az euró minimálisan erősödött a dollárral szemben: hétfő este 1,0852 dolláron, kedd reggel 1,0868 dolláron állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik