Gazdaság

A japán JCR hitelminősítő öt fokozattal rontotta Oroszország besorolását

A JCR japán hitelminősítő pénteken drasztikusan, egyszerre öt fokozattal B pluszra rontotta Oroszország külföldi és nemzeti valutában fennálló kötelezettségeinek hosszú távú besorolását az eddigi BBB-ről. Ahogy a régi, úgy az új besorolás is negatív kilátást kapott.

A JCR honlapjára felkerült indoklás szerint a minősítést március 1-jén kezdték felülvizsgálni az ukrajnai események, valamint az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankciók bevezetéséről szóló döntései kapcsán.

A pénzügyi szankciók megnehezítették Oroszország számára a devizafizetések teljesítését, ami növelte az amerikai dollárban jegyzett orosz államkötvények tőke- és kamatai késedelmes fizetésének a valószínűségét – áll a JCR közleményében. Hozzátették, hogy hatékonyan sikerült befagyasztani az orosz jegybank külföldön, így például az amerikai jegybanknál, vagy az Európai Központi Banknál elhelyezett devizakészleteit, ami megnehezíti a nemzeti valuta védelmét és jelentősen aláássa a rubelbe vetett bizalmat. Emellett a hazai bankokból történő betétkivonás is felgyorsult, ami bankválságtól való félelmet kelt. Ezen felül a pénzügyi szankciók további szigorítása is várható, ami szintén megnehezítheti a március közepétől esedékes devizakötvények kamatfizetését – áll a JCR leminősítésének indoklásában. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik