Gazdaság

Történelmi mélypontja felé szédeleg a forint

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Részben az MNB demonstratív kamatemelése miatt erősödött a csütörtöki nap első felében a forint az euróval szemben. A jó hangulat azonban nem tartott ki sokáig, estére történelmi mélypontja környékére gyengült vissza a magyar deviza, így a pénteki napot is bőven 380 felett indítja – írta a Portfolio.hu.

Péntek reggel 381,9-nél járt a forint az euróval szemben, ez 0,15 százalékkal volt magasabb a tegnap esti szintnél. Ezzel ismét kézzelfogható közelségben van a szerdán látott 383,4-es árfolyam, ami jelenleg az aktuális történelmi mélypont a forint szempontjából. A szaklap szerint a tegnapi árfolyammozgás is azt bizonyította be, hogy a feltörekvő piacokon tapasztalható kockázatkerülés mellett az MNB nem sokat tud tenni a javulás érdekében. Hiába emelte 75 bázisponttal az irányadó kamatot a jegybank, az csak átmenetileg tudta erősíteni a forintot.

Az elemzők egy része ettől tartott két napja is, a romló globális hangulatban nem tud érdemi eredményt elérni a jegybank egy további szigorítással. Úgy vélik, a következő napokban is a háborúval kapcsolatos hírek lesznek a legfontosabbak, ezektől függhet a feltörekvő piaci hangulat. Amíg nem enyhül a konfliktus, addig a forint erősödésére sem lehet tartósan számítani – tetteék hozzá. A dollárral szemben most 346,4 körül járunk, míg az angol font 462 forintba kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik