Gazdaság

Kanyarban előzni? Matolcsy György megcáfolta Orbán Viktort

FÜLÖP DÁNIEL MÁTYÁS / 24.HU
FÜLÖP DÁNIEL MÁTYÁS / 24.HU
Az EU 27 állama közül a gazdasági fejlettség tekintetében 2021 végére az ország visszaesett a 21. helyre.

Bár Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján éppen a jegybank elnökére hivatkozva jellemezte úgy a sikeres válságkezelést, hogy a magyar gazdaság a kanyarban is tudott előzni, ezt most éppen Matolcsy György cáfolta meg.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemzetben azt írta, nem sikerült a kanyarban előzni, az EU 27 tagállama közül a gazdasági fejlettség tekintetében 2021 végére visszaestünk a 21. helyre, hiába  volt jobb a válságkezelés, mint egy sor uniós országban.

Matolcsy György szerint több ország valóban előzött a 2020-21-es válság időszakában a kanyarban, de mi nem, noha most jobbak voltunk a válság kezelésében, mint korábban a konjunktúra kihasználásában.

Mondhatjuk, hogy a kanyarban sok területen megelőztük magunkat. (…) Kimondható, hogy egy kicsivel jobb magyar teljesítménnyel a 2020-21-es válság idején Magyarország leelőzhette volna Portugáliát, ezzel nem csupán korábbi önmagunkat előztük volna a kanyarban, hanem egy előttünk lévő EU gazdaságot is.

Szerinte a 7,1 százalékos GDP növekedésnek lehet örülni, de nem szabad elfelejteni, hogy a bázis a 2020-as 4,7 százalékos visszaesés volt. Mint írta, a két év együttes vizsgálata megbízhatóbb képet ad, úgy pedig a GDP növekedése 2,1 százalékos. Ez azt jelzi, hogy a válság két éve elvett 1-2 évi jövedelem-többletet.

Matolcsy György cikkében összevetette a 2008-09-es és a 2020-21-es válságkezelést. Szerinte a legjelentősebb különbség a válságkezelés időtartama, mert akkor több mint 6 év kellett a válság előtti GDP szint helyreállításához, most pedig elég volt 6 negyedév, mivel most

egy jó évtized alapozta meg a sikeres és gyors válságkezelést.

Kapcsolódó
Két meglepetés érte Varga Mihályt
Erről az iparkamara gazdasági évnyitóján beszélt a pénzügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik