Gazdaság

Brutális drágulás jön az éttermekben

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Az egyre súlyosabb munkaerőhiány, a nagyot emelkedő bérek, a durván emelkedő nyersanyag- és energiaköltségek egyaránt sújtják a vendéglátást, írja a Portfolio.hu. Egy valami biztos: jelentős áremelést lépnek meg az éttermek.

Egyes piaci szereplők szerint 15-20 százalékos áremelkedés várható, de van olyan várakozás is, amely szerint 30-50 százalékkal drágulhatnak a vendéglátóhelyek.

Az üzleti rendezvények a járvány miatt igencsak elmaradoztak tavaly novemberben és decemberben, és idén sem pótolták be a cégek a lemondott vagy meg nem szervezett rendezvényeket. Inkább tavaszra, nyárra jönnek a foglalások.

Az éttermek, vendéglátóhelyek nyitva lehettek és lehetnek, így valamennyi forgalmuk van, a koronavírus-járvány előtti utolsó békeévhez képest nagyjából kétharmad akkora a forgalom a lap szerint.

Nagy a munkaerőhiány, főként szakácsból és felszolgálóból nincs elég, mondta Gendur András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai társelnöke. A meglevő dolgozók pedig srófolják feljebb és feljebb a fizetésüket.

„Van olyan vállalkozó, aki már a Valentin-naptól várja a forgalom fokozatos felfutását, abban viszont szinte mindenki egyetértett, hogy idén nem a szezonban hullámzó vendégsereg, hanem az elszabaduló energia- és nyersanyagköltségek jelentik majd a legnagyobb gondot, amire a megugró bérek már csak a habot jelentik a tortán. Mivel a rezsicsökkentett vállalkozások kategóriájába az éttermek a legtöbb esetben nem férnek bele, ezért megjelentek a szektorban a minimum 3-szorosára, de valahol 6-szorosára emelkedő áramárak. Többszöröződnek számukra a földgázárak, és a nyersanyagköltségek pedig szintén elszálltak és várhatóan tovább emelkednek majd. Az ételek készítéséhez fontos primőrzöldségek előállítását sokszor földgázzal fűtött fóliasátrakban végzik a termelők. Az elszálló energiaárak miatt drágábban szállítanak majd, ugyanez igaz a hústermékekre is. Újabban pedig ingadozik ezek mennyisége és minősége is. Előfordul már néha az a képtelen helyzet, hogy egyes nyersanyagokból hiány van, ezért kerülnek le egyes ételek az étlapról” – festi le a helyzetet a Portfolio.hu.

Gendur szerint szerint a megemelkedett költségek 30-50 százalékos fogyasztói áremelkedést is eredményezhetnek.

Egy másik szakember is nagy, de ennél kissé mérsékeltebb drágulást valószínűsít. Az áremelkedés a piacon már elindult. További 15-20 százalékos várható – mondta Semsei Rudolf, a VakVarjú Éttermek tulajdonos-ügyvezetője.

„Ha valaki életben akar maradni, kénytelen az árakat emelni, de lehet, hogy ezt csak félve teszik meg a vendéglátók, mert tartanak a vendégvesztéstől. Ennek ellenére minimum 15-20 százalékos drágulás várható. Fél és 1 év közötti időszak kell arra, amíg az emberek hozzászoknak az új árakhoz” – így látja a piacot Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik