Gazdaság

A magyarok kétharmada örülne az euró bevezetésének

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A magyarok 64 százaléka úgy gondolja, hogy pozitívan érintené a helyzetét, ha bevezetnék az eurót és mindössze 26 százalék tart jobban a negatív hatásoktól – derült ki a Republikon az EU-zónán kívüli EU-s tagállamokra kiterjedő elemzéséből, amelyet a portfolio.hu szúrt ki. Eszerint a magyaroknál csak Romániában várják jobban az eurót az emberek, ahol a megkérdezettek 71 százaléka vár előnyöket az eurótól.

A csatlakozási idővel kapcsolatosan nem annyira optimisták a magyarok: 26 százalék várja azt, hogy öt éven belül euróval lehet fizetni, 42 százalék 10 éven belül várja, 26 százalékuk pedig nem számít arra, hogy valaha is csatlakozni fogunk.

A túlnyomó többség szerint az ország még nem alkalmas az euró-zónához való csatlakozásra (67 százalék), és csak alig több mint negyede a megkérdezetteknek gondolja úgy, hogy készen állunk rá.

Megosztott a közvélemény azzal kapcsolatosan, hogy milyen hatással lenne az árakra az euró bevezetése: 50 százalék mondta azt, hogy nőni fognak az árak, 41 százalék viszont arra számít, hogy ettől stabilizálódnak az árak.

Végül kiderül a kutatásból, hogy még a kormánypártiak többsége is támogatná az euró bevezetését, amennyiben az ország teljesíti a fiskális feltételeket. A fideszesek 51 százaléka van mellette és 40 ellene. Az ellenzékieknél még nagyobb a támogatottsága az európai fizetőeszköznek: 67 százalék cserélné le a forintot és csak 25 százaléka nem kérne az euróból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik