Gazdaság

Már van új építésű ingatlan, amelynek ára 3 millió forint felett jár négyzetméterenként

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Turbófokozatba kapcsolt az új lakások piaca Budapesten, de a Balaton-parti településeken is jelllemző, hogy a korábbiaknál jóval többen akarnak új lakásokat venni, ezt pedig az olcsó források hajtják – ez szűrhető le az azénpénzem.hu összeállításából.

Tavaly Budapesten 8400 új lakást értékesítettek, amely 80 százalékkal haladja meg a 2020-as mélypontot. Az év utolsó két hónapjában háromszor annyi új építésű ingatlant értékesítettek az OTP Ingatlanpont hálózatában, mint az megelőző évek hasonló időszakaiban.

Mi hajtja a nagy vásárlói kedvet? Az otthonteremtési támogatások mellett az újra 5 százalékra csökkentett áfa az új építésű ingatlanokra, valamint az ősszel indult Zöld Otthon Program.

„A 2021-ben Budapesten értékesített 8400 új lakás közel kétharmadát a XIII., XI. és IX. kerületben adták el. Bár a tavaly újonnan értékesíteni kezdett 7600 új lakás több mint fele is ezekben a kerületekben található, megfigyelhető az olcsóbb, kertvárosias kerületek térnyerése is. Ilyen a XIX. kerület vagy a XVI., XVII. és XVIII. kerületek, egyenként közel 200 új építésű lakással.”

Az agglomeráció népszerűsége töretlen, a Zöld Otthon Program lehetőségeit kihasználva azonban sokan nagyobbra cserélik meglévő kertvárosi ingatlanjukat, vagy miután a gyerekek elhagyták a családi fészket, házukat a belső kerületekben található új építésű lakásra cserélik, ezzel valamelyest megfordítva a főváros és az agglomeráció közötti vándorlás irányát. Emellett a főváros fejlődő infrastruktúrájának és a home office terjedésének köszönhetően egyre inkább elmosódni látszanak a kerületek közötti, korábban igen markáns vevői preferenciák.

Idénre és jövőre is sok új építésű lakás átadását prognosztizálják szakértők.

A kereslet és kínálat növekedése mellett az építőanyagárak és a kivitelezési költségek is emelkedtek, ezek együttes hatására az új lakások ára is egyre magasabbra kúszik. Jelenleg négyzetméterenként 550 ezer és 3,4 millió forintos szélső értékek között mozog az eladó ingatlanok árszintje, írják az összeállításban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik