Gazdaság

Ingyen kapja meg az állam a debreceni reptér többségi tulajdonát

A magyar állam térítésmentesen kapja meg a Debrecen International Airport Kft. 51 százalékos tulajdonrészét és ezzel többségi tulajdonos lesz a debreceni repülőteret üzemeltető cégben – írja a Dehir. Az erről szóló előterjesztést csütörtökön szavazta meg a hajdúsági megyeszékhely közgyűlése, 21 igen, 1 nem és 5 tartózkodás ellenében.

Az állam februártól lép be a cégbe, amelynek 23,98 százaléka a Xanga cégcsoporthoz tartozó Airport Debreceni Holding Vagyonkezelő Zrt.-é, 25,02 százaléka pedig a tisztán önkormányzati tulajdonú holding, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-é. A repülőtér ingatlana továbbra is önkormányzati tulajdonban marad.

A cikk szerint a városvezetés azzal indokolta az ügyletet, hogy a tervezett jelentős fejlesztéseket (tűzoltólaktanya, tűzoltó gépjárművek, új futópálya, utasbiztonsági eszközök vásárlása, kifutópálya fejlesztése) önkormányzati vagy a társtulajdonos forrásaiból már nem lehetne elvégezni, az állami szerepvállalás pedig akkor várható el, ha a repteret üzemeltető cég többségi tulajdonosa a magyar állam. Ráadásul a koronavírus-járvány miatt az üzemeltetés is nagy terheket rótt az önkormányzatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik