Gazdaság

Megépülhet az alagút a Nyugati és a Déli pályaudvar között

Fürjes Balázs Facebook oldala
Fürjes Balázs Facebook oldala

A kormány elfogadta az Európai Unióval közösen kidolgozott Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiát (BAVS) – hívta fel a figyelmet a döntésre Fürjes Balázs a Facebook-oldalán.

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára azt írja, a külső kerületekből és az agglomerációból ma szinte mission impossible a városba jutás és a hazamenetel, holott Budapest nem csak a belvárosból áll, naponta egymillió ember jön be autóval az agglomerációból és a külső kerületekből a belső városrészekbe. „Érthető, hogy autóval jönnek, mert a tömegközlekedés nem elég megbízható, nem elég sűrű, gyors és kényelmes. Órákat állunk dugóban. A belvárost megbénítja a túl sok egyidejű fővárosi útlezárás, forgalomkorlátozás, a sokak által kritizált sávlezárások” – írja az államtitkár, aki szerint a megoldás a vasút lehet, ami a főváros környékének „aranytartaléka”.

Ez a vasúti fejlesztés országos és európai jelentőséggel is bír, hiszen Budapest ma szűk keresztmetszet a vasútnak. Vonattal a Duna nehezen, csak egyetlen ponton (Déli összekötő) átjárható – miközben európai vonalak és az országos személyközlekedés is utat keresne itt kelet és nyugat, észak és dél között – fogalmaz Fürjes, aki szerint a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia azt garantálja, hogy megduplázódjon az elővárosokból vasúttal érkezők és oda hazatérők száma. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy ilyen duplázás történt a nemrég felújított esztergomi és székesfehérvári vonalakon.

A stratégia legfőbb elemei:

  • Minden elővárosi vasútállomásról óránként legalább négy vonat indul majd Budapestre.
  • Átszállás nélkül legalább három metróvonal lesz elérhető.
  • Megduplázódik az agglomerációból Budapestre vonattal és nem autóval érkezők száma.
  • Megvalósul az integrált tarifaközösség, az utazás során elegendő lesz egyetlen bérlet vagy jegy vasútra, buszra, metróra, villamosra.

Mindezt akkor érhető el, ha a vasút korszerűsítése átfogó. Ezért:

  • A kormány által megkezdett korszerű járműbeszerzés tovább folytatódik, már most sokan használják az új Flirt és KISS-vonatokat.
  • Folyamatosan megújítják a vasútállomásokat.
  • Sokkal nagyobb kapacitású átmenő rendszerű pályaudvarokat hoznak létre a jelenlegi fejpályaudvarok helyett.
  • A Kelenföldet, a Délit és a Nyugati pályaudvart összekötő vasúti alagút megépítésével egy több mint 100 éves terv valósul meg.

Az államtitkár szerint a döntés alapján a következő két évtized kormányai újabb 3 ezer milliárd forintot (plusz HÉV-fejlesztésre további ezer milliárdot) fordítanak Budapest és a várostérség közlekedésének jelentős fejlesztésére, döntően EU-s forrásokból. A MÁV teljes éves utasforgalmának 75 százalékát (a HÉV-vel együtt ez évi 160 millió fő) ma is Budapest és a főváros agglomerációja közötti közlekedés adja.

Fürjes Balázs azt írja, a húsz évre szóló terv első 1500 milliárd forintjára már garantált európai uniós forrás lesz 2027-ig.

A kiemelt képen Fürjes Balázs és Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója látható. Forrás: Fürjes Balázs Facebook-oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik